CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2001. február 10., szombat 14:10


A Magyar Borvárosok Egyesületének elnökségi ülése

A Magyar Borvárosok Egyesületének elnökségi ülése

2001. február 9-én Sopronban tartotta a Magyar Borvárosok Egyesületének elnöksége ezévi első ülését Dr. Gimesi Szabolcs elnök - Sopron Megyei Jogú Város polgármestere, Kerényi János elnökségi tag - Pécs alpolgármestere, Szabó Gyula elnökségi tag - Gyöngyös polgármestere és Keglovich István titkár részvételével.

Keglovich István titkár tájékoztatója szerint az elnökség a napirendi pontoknak megfelelően meghatározta az ezévi első közgyűlés - feltehetően március hó végi - időpontját, amelynek helyszíne a felajánlásoktól függ. A millenniumi közgyűlés az elmúlt alkalommal Budapesten volt, a 2000. év első közgyűlése pedig Egerben. Az elnökség szándéka az, hogy ez alkalommal a közgyűlés az Alföldön legyen. A következő közgyűlés három szempontból is jelentős, egyrészt ez az idei első közgyűlés, másrészt - a második ciklus leteltével - tiszújító közgyűlés lesz, harmadsorban pedig az előző évi zárszámadásra, az eredmények értékelésére és az ezévi munkaterv elfogadására is ezen a közgyűlésen kerül majd sor.

Az elnökség a 2001. évi munkatervhez több javaslattal járult hozzá:
2000. év őszén az egyesület kiírt egy pályázatot borvárosokban működő - a magyar szőlő és borkultúra ápolásával foglalkozó - szervezetek részére, a helyi rendezvények, kiadványok, oktatási programok támogatására.
A tavalyi 600.000 forintos pályázati alapból négy város nyert: Csongrád, Tokaj, Pécs és Sopron egyenként százötven-ezer forintot. Az elnökség javaslata alapján ezt a pályázati alapot kellene növelni, a 2000. évben pályázatot nem  nyert városokra fókuszálva.
 

Az elnökségi ülés résztvevői:
Keglovich István titkár, Szabó Gyula elnökségi tag, 
dr. Gimesi Szabolcs elnök, Kerényi János elnökségi tag

A szükséges források egyelőre a tagdíjból állnak, de együttműködési megállapodások révén szeretnék bővíteni a lehetőségeket.

A Magyar Borok Háza Kft. által megküldött együttműködésre vonatkozó javaslat több pontjára az elnökség pozitívan reagált. Ezek közül a legfontosabbak:
A Borvárosok együttes bemutatójának megrendezése a Magyar Borok Házában, melynek során a borvárosok és bortermelők - 2001-ben négy város - lehetőséget kapnak a bemutatkozásra.
A Hegyközségeket támogató marketing team kialakítása a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa támogatásával.
 Borvidéki bemutatók szervezése a Magyar Borok Házában.
A Magyar Borok Házában kiállítói vitrin biztosítása a Magyar Borvárosok bortermelői részére (Sopron város bora -P écs város bora stb.); ez akár másfél hónapon belül megvalósulhat.
Keglovich István szerint a Magyar Borok Házának a Borvárosok Szövetségéhez eljuttatott együttműködési javaslatai egyébként nyitott kapukat döngetnek, mert a millenniumi közgyűlésen elhangzott, hogy az Magyar Borvárosok Szövetségének koordinációs szerepet kell betöltenie az olyan szervezetek között amelyek foglalkoznak a magyar szőlő és borkultúrával, akár a törvény által előírtan, akár nem, ez esetben meg lehet említeni a Hegyközségek Nemzeti Tanácsát, az FVM Agrármarketing Centrumot, az adott településeken működő Hegyközségi Tanácsokat és még számos civil szervezetet, mint például a soproni Bormarketing Műhely, a Villányi Borút Egyesület, a Tokaji Borút Egyesület, az Egri Borút Egyesület.

Az elnökségi ülésen további javaslatra is sor került együttműködési megállapodás kidolgozására a hegyközségi tanácsokkal. Ezen -  Sopron város által tett - javaslatban megfogalmazódik, hogy a borvárosok önkormányzatai és a hegyközségi tanácsok közösen gondolkodnak egy olyan személlyel vagy társasággal való szerződéskötésről, mely alapján az egyesület operatív tevékenysége dominánsabban mutatkozik.
Az elnökség  javasolja majd a közgyűlésnek, hogy a mind a tizennyolc polgármester mellett jelöljenek ki egy olyan személyt, aki havonta pár órát foglalkozik kapcsolattartással, azokkal a kérdésekkel, amelyek nem a polgármester feladata, de az együttműködéshez, az operatív feladatok ellátásához  feltétlenül szükséges. Ilyen már van Pécsen, Gyöngyösön, Sopronban.
A Magyar Borvárosok Szövetsége egy olyan négy nyelvű kiadványt fog megjelentetni az első negyedévben háromezer példányban, ahol minden város bemutatkozik,  a hátoldalon Magyarország térképével, amelyen be lesznek jelölve a borvárosok. Ez lesz az első kézzelfogható közös marketing-kiadványa az egyesületnek.
A következő javaslat egy országos szakmai fórum megszervezése a szőlész-borászok részére, ahol részben a modern kori termesztés-technológiai kérdésekre, értékesítési problémákra kapnának a résztvevők választ, illetve arra, hogy a kínálat-kereslet megismerése terén milyen oktatási szisztémákat szeretnének a marketing-kommunikációban alkalmazni  Az egynapos fórum megszervezésében az egyesület számít a felsőoktatási intézmények, az FVM AMC Kht aktív részvételére.

té-sztoth