CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: A más szemével

2001. február 12., hétfő 23:08


Február 12-én 3 órakor NEAR Shoemaker találkozott EROSSZAL!

A randi létrejött!

A randi megtörtént!
Délután háromkor NEAR Shoemaker találkozott „EROSSAL"

A NASA és vele együtt a világ űrkutatása újabb korszakalkotó sikert ünnepel! A Near Shoemaker űrkutató jármű 5 éves bolyongás és a fényképek százezreinek továbbítása után, ma, február 12-én délután 3-kor leszállt az EROS asteroid felszínére.
Az eseményt a híradások alapján előre jeleztük, és azt is, hogy noha a leszállási sebességet szabályozó rakéták automatikája úgy volt beállítva, hogy kb. 5 mérföldes óránkénti sebességgel történjék meg, Eros 180 millió mérföldes távolságát tekintve Földünktől, maguk a szaktervezők sem lehettek biztosak abban, hogy minden simán megy majd.
Most azonban szerényen bár, de titkolhatatlan büszkeséggel jelentik, hogy a kalandos vállalkozás és annak végrehajtása 1%-os eltérési ráta mellett tökéletesen zajlott le.
A NEAR Shoemaker most az EROS felszínén megpihenve még hónapokon át fog adatokat sugározni a Földre. Sajnos a legelső, közvetlenül az EROS felszínéről készült fényképet a New York Times napilap „Copyright" jogainak megsértése nélkül nem közölhetnénk, de biztosíthatlak benneteket, hogy a fotó semmiben sem különbözik a Hold vagy Mars felszínéről küldött képektől: nagy laposság és rajta mindenféle gödrök, amiket a fantázia űrkutyák lábnyomától kezdve tengeri herkentyűk búvóhelyéig mindennek elkeresztelhet, szabad a vásár, s majd csak akkor leszünk bizonyosak benne, hogy ez meg amaz micsoda, ha egyik hétvégén rászánjuk magunkat, hogy egy űrbusszal kirándulunk oda s megnézzük őket...
De ez még odébb van...
Mindenesetre a tudomány hétmérföldes csizmája ezen a héten, sőt pontosabban: ezekben a napokban kétszer is hétszer hét mérföldet lépett:
Az egyik ez a Tell Vilmost (aki fiának fejéről is lelőtte az almát nyilával, oly pontosan célzott) megszégyenítő „célbalövési" siker, pontosan eltalálva a kilométer milliárdokra kóborló EROST egy számítástechnika irányította rakétával. Hogy ez a siker mit jelent a Reagan elnök által elindított, időközben abbamaradt, most Bush által újfent szorgalmazott interkontinentális rakéta védelmi háló felrakásának és működési biztonságának szempontjából, arról alig érdemes beszélni. Egy ilyen védelmi rendszer klúja a támadó fél elindított, atom töltetű rakétáját már a célponttól néhány ezer kilométernyi távolságban, a sztratoszférában megsemmisíteni, esetleg éppen a küldözgető nyakába borítva katasztrófáját! Ehhez elképzelhetetlenül gyors és pontos pályaadat-feldolgozás szükséges. Nem vitás, hogy az Univerzum békés felkutatása és a haditechnika szükségletei között e téren érintkezési pont van.
A másik tudományos távolugrás eredménye - az Ember „genomjának", azaz génrendszerének pontos feltérképezése és a kromoszómapárok helyeinek pontos meghatározása nyitotta távlatok perspektívája „oly közel még, hogy fel sem éri e nemzedék", az adatmunkával a tudomány elkészült. Jöhet az alkalmazás, elsősorban is terminális betegségek - mint például a rák - beteg génjeinek kirtásával, az emberi élet minden képzeleten túl növő meghosszabbításával, és vajon csoda-e, hogy a mai napilapok e hírek hallatára nem az emberiség örömét visszhangozták, hanem azok aggodalmainak adtak helyet, akik már most félnek, hogy a vállalatok és munkaadók a „genom" térképrendszerén keresztül fogják feltúrni a munkáért folyamodók szellemi és fizikai szerkezetét, még alaposabban válogatva a kendermagban, mint ahogyan azt eddig tették?...

-pagony-