CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

1998. október 16., péntek 00:00


"Negyedik évadát kezdte meg Pluzsik Tamás " Töltsön egy órát..." című sorozata."

Zwack Péter Sopronban volt

Unicum Péter


Negyedik évadát kezdte meg Pluzsik Tamás " Töltsön egy órát..." című sorozata. Az est vendége ezúttal Zwack Péter, üzletember, az elôzô parlamenti ciklus egyetlen független képviselôje volt. A házigazda köszöntôjében arról az örömteli eseményrôl tájékoztatta a nagyszámú közönséget, hogy a műsorban korábban szerepelt Balczó Andrásnak a közelmúltban megszületett 12. gyermeke. Elmondta, hogy az est vendége szintén nagycsaládos, hiszen hét gyermek édesapja, igaz két házasságból.

Zwack beszélt arról, hogy az államosítás után sokan akarták az unicum receptjét megszerezni, de a család a közel negyven fűszerből csak tizet árult el. Ezt árusították. Emigrációja közben mindössze csak egyszer volt itthon, nem egészen két napot. Négy órát várt a határon, míg beengedték. Az emigráns magyarok nem tanultak meg angolul, megtartották nemzeti gyökereiket. Ő megtanult, bár szívében megmaradt magyarnak. Az 1956-os forradalom változtatta meg hazájától alkotott véleményét. Ekkor pénzt próbált meg szerezni a kitelepült magyaroknak.

87-ben egy telefonhívásra hazatért, néhány napra, majd rövid idô múlva végleg. Elsô házasságából 5 gyermeke született, akik Péter fia kivételével nem beszélik a magyar nyelvet. A másodikból egy fia és lánya született. Felesége újságíró, ezért ez év 12 hónapjából csak négyet tölt Magyarországon.
A parlamenti munkája is szóba került: az elmúlt ciklusban többször felszólalt a feketegazdaság visszaszorítása érdekében. Büszke rá, hogy a 95-ös korrupcióellenes vitanap az országgyűlésben a nevéhez fűződik. Szeretne még országgyűlési képviselô lenni, bár már nem függetlenként, hiszen az elmúlt ciklusban megtapasztalta, hogy milyen nehéz egy pártonkívüli képviselő munkája.

Major Márton