CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szinte hihetetlen

2001. február 16., péntek 11:28


Mi várható a Földön az évszázad első harmadában?

A világ a következő 30 évben

A világ a következő 30 évben

A világ lakosságának 67%-a 2025 körül ivóvíz-hiánytól fog szenvedni. Ennek oka a globális felmelegedés, valamint a megnövekedő szociális és politikai feszültség lesz.

2-4 Co-kal fog emelkedni a globális hőmérséklet, és ez magasabb tengerszintet okoz, valamint a Nyugat biztonsági erőit gyakrabban fogják hívni katasztrófa-helyzetekhez.

6 milliárd a jelenlegi népesség a Földön, amiben nagy számú 30 év alatti populáció szerepel a fejlődő országokban.

8 milliárd lesz a Föld lakosainak száma 2030-ban, ami leginkább a fejlődő országok várható növekedésének a következménye.

21%-a az Európai Közösségben élőknek jelenleg 65 évnél idősebb.

Az Európai Közösségben élők 34%-a lesz idősebb 65 évnél az évszázad közepére. Ez bizonyos fokú nehézséget fog jelenteni abban, hogy az európai honvédség katonai létszámát a kívánt szinten tartsák.

30 körül lesz a korábban nem ismert fertőző betegségek száma, benne az AIDS is, mely 1973 óta ismert.

2010-re becsülik, hogy Ázsiában több lesz az AIDS-beteg, mint Afrikában.

2 milliárd felett lesz a felsőfokú iskolázottak száma a világon 2025-re, ők olyan tanult elitet fognak alkotni, hogy meg fogják kérdőjelezni a fegyveres testületek szerepét, és vonakodni fognak egymás ellen harcolni.

Egy hal, két hal

Egy fiatal szivárványos pisztráng látszik egy csuka szájában az alaszkai Anchorage-ban a Halászati és Vadászati Hivatal kiállított akváriumában. Ez az északi csuka megnőhet 1,4 m hosszúra és 19 kg-osra is, valamint nagyon agresszív ragadozó. Az Észak-Alaszkában honos csukát (ami Magyarországon is honos) engedély nélkül Dél-Alaszkába is betelepítették. A pisztráng és lazac szaporodó-helyeken egész évben engedik a csuka fogását. A falánk halfajt illegálisan Idahóba és Kaliforniába is elvitték, ami veszélyezteti az őshonos fajokat, mint pl. a vágott-torkú pisztrángot. A csuka szabad kifogásán túl mérgezéssel és a vele táplálkozó fajok betelepítésével, mint a barna pisztráng, próbálják számukat csökkenteni. A méreg persze nem jó megoldás, mert más fajokat is pusztít. A csuka megeszi a kis kacsát és az egeret is, és ha nincs más, akkor kannibalizmusra is kész.



Tvordy György <gytvordy@sopron.hu>