CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: A más szemével

2001. február 17., szombat 18:52


Az emberiség sorsát befolyásoló trendek őszinte statisztikája

Világunk ellentmondásos arculata

Gatyába rázott igazságok...
Néhány konfúzus adat a valóság tükrében

A világ bonyolult státuszának értékelését sokan megkisérlik, de csak kevesen támaszkodnak megbízható statisztikákra. Sokszor egy-egy feldobott adat értéke csak annyi, amennyit egy adott témáról megírt cikk támogatására képes fordítani. Az alábbiakban néhány sarkalatos adat világunk sokoldalú jelenségeiről, elsősorban a népesség köréből. Ezeknek statisztikáját az Egyesült Nemzetek Világszervezete vizsgálta felül.
Földünk legnépesebb országa Kína, ahol 44.000 a napi újszülöttek száma; lakossága az l996-os népszámláláskor l.3 milliárd volt.
A legkisebb lélekszámú állam a Vatikán Város, mely l999 júliusában 870 lelket számlált.
A világ legsűrűbben lakott országa Bangladesh, ahol 2,200 az egy négyzetmérföldre eső lakosság száma.
A leggyérebben lakott ország viszont Mongólia, ahol mindössze 4 fő az egy négyzetmérföldre esők száma.
Japán vezet a legmagasabb átlagos életkor tekintetében, a férfiaknál 77, a nőknél pedig 84 évvel.
Sierra Leonéban viszont mindössze 40 év az asszonyok, 36 év a férfiak várható életkora.
Nigéria dicsekedhet a legmagasabb születési arányszámmal: ott 1000 lakosra 55 születés esett l996-ban.
Sierra Leone viszont a legmagasabb halálozási arányszámot mutatja: 25 halott 1000 lakosonként.
Kuwaitban viszont 1995-96-ban mindössze 2 halálozás történt 1000 lakosra viszonyítva.
Mexico City a világ legszennyezettebb levegőjű nagyvárosa a Világ Egészségügyi Szervezete szerint, kén-dioxid, szén-monoxid, ózon és egyéb fennakadt szennyező részecskék a légben az elfogadhatónál kétszerte rosszabb körülményeket teremtenek.
Az USA vezet világszerte a gépjárművek által kibocsátott szén-dioxid szennyezés cseppet sem hízelgő versenyében, 1995-ben az USA becslések szerint 5.1 millió tonnányit bocsátott ki. Ami a lakosság egy főre eső szén-dioxid szennyezés mértékét illeti, ott viszont az Egyesült Arab Emirátus vezet 29.6 tonna egy főre eső értékkel! Az USA-ban ez az érték „csak" 20.2 tonna kopoltyúnként. (l995)
A világ legnagyobb energia-fogyasztója beleértve szerves energiaforrásokat, mint olaj, földgáz stb. és kommerciálisan előállított energiát is (nukleáris, vízi erőművek stb.) megint csak az USA. 1998-ban az USA teljes energiafogyasztása cak-pak, mindent beleértve 2 milliárd tonna olaj energiájával egyenértékű volt...

Remélem, a fenti adatokkal segítettem kielégíteni mindazok érdeklődését, akik a világ népésségének és környezetünk sorsának kérdéseivel szenzációhajhászás helyett komolyan foglalkoznak.

- PAGONY -