CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

1998. szeptember 03., csütörtök 00:00


Oda Sopron vagyona?

Oda Sopron vagyona?


A soproni önkormányzat tegnapi ülésén a polgármester bejelentette, hogy a Globex Rt. által kezelt három és fél milliárd forint értékű értékpapírjaik jó része eltűnt, illetve azokat értéktelenre cserélték. A vizsgálat megállapítota, hogy míg a vásor alszámláján augusztus 18-án egyetlen darab értékpapír sem volt, augusztus 26-ára odakerült 487 millió forint névértékű Globex 2000-kötvény s 336 millió forint értékű Rezidencia 2. befektetési jegy. Szakértők szerint a letéti hely önkényes megváltotatásával az rt. súlyos szerződésszegést követett el. A közgyűlés a kialakult helyzetet mérlegelve úgy döntött, 48 órás határidőt ad a Globexnek a portfólió sorsának rendezésére.
Vellai Györgyi, a Globex vezérigazgató-helyettese megerősítette, hogy a portfóliókezelésre kötött megbízási szerződést felmondták. Ezt a tőzsdei helyzet indokolta, mert - mint mondta - ilyen körülmények között nem tudják tovább teljesíteni a szerződésbenvállalt 25 százalékos garatntált hozamot. A Globex Rt. a megállapodás értelmében a papírokat a Keler Rt. számláján volt köteles elhelyezni.
Több képviselő már az idén áprilisban jelezte a hozamfizetés elmaradását, de a közgyűlés ezt csak júlisuban tárgyalta. 1998. augusztus 12-én egy jónevű ügyvédi irodát bízott meg a hivatal,a mely tőzsdei brókercégek, befektetők és piaci intézmények jogi képviseletét végzi, hogy vizsgálják meg a szerződés teljesítését, s ellenőrizzék, hogy a szerződésnek megfelelően a Globex az önkormányzat értékpapírjait a Keler Rt. által vezetett értékpapíráletéti alszámláján tartja-e nyilván. A Globex 2000 kötvény összes kibocsátási álománya 694 millió 510 ezer forint volt, amiből megállapítható, hogy az rt. az önkormányzat részére megvásárolta a kötvények mintegy 70 százalékát. Miként Ágota Gábortól, a város önkormányzati képviselőjétől megtudtuk, már a korábbi negyedévenként esedékes jutalékfizetéssel is voltak gondok, ám ezt a közgyűlés csak pénzügyi késedelemmel tudta be. A pénzeket ugyanis, ha nem is időben, de megkapták.
Dr. Gimesi Szabolcs polgármester a Magyar Hírlap kérdésére elmondta, hogy a közgyűlés mérlegelve a kialakult helyzetet, úgy döntött, 48 órát ad a Globexnek a portfólió sorsának rendezésére. Időközben a közgyűlési határozatról a Globex is hírt kapott, mert tegnap délutan a részvénytársaság küldött egy értesítést az önkormányzatnak a velük kötött szerződés 90 napos felmondásáról.
Vellai Györgyi lapunk kérdésére emondta: a 3 milliárd forint értékű portfólió kezelésére kötött megbízási szerződést a közelmútban felmondták, az önkormányzattal való elszámolásra 90 nap áll rendelkezésükre.

A cikk a Magyar Hírlapban jelent meg. Írta és az engedélyt a közlésre megadta: Nagy Tamás