CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Sportcentrum

2001. február 20., kedd 13:11


Tavalyi rekorder halak az e havi listán!

Februári Horgász Hírek

Havonta kívánok ezen a helyen beszámolni a horgászatra érzékenyek részére a Magyar Horgászban közölt érdekesebb eseményekről. Ezen túlmenően, ha valamelyik kedves horgász- társnak lenne mondanivalója, nyugodtan keressen meg e-mailen és szívesen megjelentetjük írását vagy fényképét, illetve mindkettőt. Segítsetek kedves horgásztársak változatosabbá tenni ezt a rovatot!

FEBRUÁRI HORGÁSZ HÍREK

KÉREM FOLYAMATOSAN FIGYELNI EZT AZ OLDALT, MERT A CIKKEK EGYMÁS UTÁN KERÜLNEK RÁ, AHOGY IDŐM ENGEDI.

REKORDLISTA

PONTY

Dr. Sipos Zoltán a 2000 év eddig beküldött legnagyobb pontyáról küldött igazoló lapot. A budapesti horgász szeptember 19-én este fél tízkor a ráckevei Dunán speciális bojlizó szerelésén házi készítésű epres bojliját kínálta az ínyenc potykáknak. Mindezt 0,35-ös főzsinóron és 0,22-es fonott előkén kínálta fel. 1999-ben a gyári készítésű bojlikkal kapása sem volt, de a házi készítésűekkel több szép pontyot is fogott. Az eddigi legnagyobb is kedvet kapott az epres bojlira és beszippantása után hatalmas erővel megindult vele. A parti akasztást csónakos fárasztás követte, ezzel a hal esélyei csökkentek. A nagy hal igyekezett cseleket bedobni szabadulása érdekében, de a szemfüles horgász helyismerete minden próbálkozását megakadályozta. Az utolsó esély előtt, a veszélyes tuskó sornál szákba került a hatalmas állat. A mérlegelésre reggel került sor, amikor is 27,50 kg-ot (96/86 cm) nyomott. A horgász magának 20 kg-os álom határt tűzött ki, de azt hiszem nem bánja, hogy jócskán meghaladta ezt. Gratulálok!

AMUR

Tüzes István gyékényesi horgász a helyi kavicsbánya tavon fogta a szezon legnagyobb amurját. Szeptember 26-án reggel a rendszeresen etetett helyére ült abban a reményben, hogy most aztán nagy halat fog. A környék erősen hínáros volt és ezt kihasználva a halak többször szakítottak. A szerelése erősítésére 0,30-as fonott zsinórt tett fel és 2 szem vaníliás kukoricával csalizott. Pontosan 11 órakor hörpintette be az amur az előételnek hitt kukoricát, de a barátságtalan fogadtatásra erős meneküléssel válaszolt. Hála az igen erős fonott zsinórnak, nem volt esélye a halnak és végül partra került a 28,50 kg-os (125/110 cm) gyönyörű hal. Azért az elgondolkoztató, hogy ennek a halnak 125 cm volt a hossza és 110 cm a legnagyobb kerülete és csak 1 kg-mal volt nehezebb, mint a 27,50 kg-os ponty, amelynek csak 96 cm volt a hossza és 86 cm a legnagyobb kerülete. A fajsúlyok között van ekkora eltérés? Kicsit csóválom a fejemet.

CSUKA

Kozma István budapesti horgász a Tisza tavon, Sarud térségében november 23-án délután fél kettőkor 11,30 kg-os, 46 cm kerületű csukát fogott. A mohó ragadozó a felkínált élő kishal csábításának nem tudott ellenállni és hiába harcolt negyed órán keresztült életéért, nem tudta elkerülni végzetét.

TÁVOLI VIZEKEN

EGY HOSSZÚ HORGÁSZNAP

Hősünk Hemingway után szabadon 26 órán át fogott és fárasztott halakat.

Az esemény Kenya partjai mentén játszódott és egy pompás marlinnal kezdődött. A közel három mázsás hal nagyon erős volt és órákon át küzdöttek egymással. Végül a csodás hal a csónak mellé került, megjelölés után vissza kívánták engedni. De ekkor váratlanul a mélységből egy mako-cápa tört elő és egy hatalmas harapással eltűnt a marlin farka.

Gyorsan határozott a horgász és egy másik horgot csalizott fel, amit hamarosan el is kapott a mohó cápa. Elképzelhetjük, hogy a tűző napon mit érzett a horgász karjaiban, amikor az újabb fárasztás elkezdődött. Hihetetlen vad húzd meg-ereszd meg kezdődött és ez 20 órán ! át tartott. De még nem volt vége, mert a csónaknál levő mako-cápát egy tigris-cápa rohamozta meg.

Megint elő egy másik botot, csali a horogra és bevetés! Mondani sem kell, a tigris-cápa is horogra került és újabb néhány órás fárasztás, összesen mintegy 26 óra után került a tigris-cápa a csónakba. A horgász izmait görcsök kínozták, vízhólyagok kerültek a fenekére, ami nem is csoda, hiszen 26 órán át a fárasztó székbe szíjazva küzdött a tengerek rablóival. Azért elmondhatja, hogy ez a nap élete legnehezebb, de legszebb napja is volt.

A képre a harmadik cápa már rá sem fért volna, de azért sem kerülhetett oda, mert visszanyerte szabadságát az Indiai óceánban.

A történteket a 2000 februári rotterdami VISMA horgász-vásáron hiteles tudósítás erősítette meg.

HARC A TARPONOKKAL

A "Magnum-Hering"-nek nevezett halak a floridai partok előtt 130 kg-osig foghatók. A földkerekség horgon legharcosabb halfajai közé tartoznak.

Dieter Roth a képen látható műcsalival folyótorkolatok alatti brack-vizekben volt eredményes pergetéssel és vontatással egyaránt. A felszerelés 0,35-0,40-es monofil zsinór (az előke 2m 0,60-0,80-as). Eredményes a legyezőhorgászat is. Igen fontos a jó kondíció. Itt is előfordul, hogy fárasztás közben a cápák megcsonkítják a horgon küzdő halat.. - mint a képen látható maradék mellé hozzáképzelhetjük igazi méretét.



Tvordy György <gytvordy@sopron.hu>