A bor tulajdonságainak jellemzésére ajánlott kifejezések
A bor tulajdonságainak jellemzésére ajánlott kifejezések
Mozgékonyság: fürge, mozgékony, lassú, lusta /vastag/, olajosan
folyó
hiba: nyúlós
Tisztaság: tükrös, tiszta, fátyolos, homályos, opálos, poros,
zavaros /törött/
Kiválás:
Tömege
szerint: könnyű, nehéz
Állománya
szerint: kristályos, amorf
Jellege szerint: felhős, tejszerű, poros, pelyhes, szálas, csomós,
szemcsés, nyálkás
Szín szerint: fehér, szürke, rozsdás, barna, kékes, kék, fekete
Szín:
Fehérborok:
Rendes
színek: színtelen, vízszínű, ezüstfehér, zöldesfehér, sárgászöld, zöldessárga,
világossárga, szalmasárga, sárga, sötétsárga, narancssárga, zöldesarany,
vörösarany,
teaszínű, borostyánsárga, barna
Hibás
színek: hagymás, rezes, pirkadt /fuxos, fixlis, rókás/, törött /barna,
fekete, fehér, rozsdás, stb./
Rozéborok:
Rendes színek: selyem,
hagyma, pezsgő, halványpiros, kástélyos, siller
Hibás színek: rókás,
krémszínű, liláspiros
Vörösborok:
Rendes színek: piros,
sötétpiros, rubinvörös, bíborvörös, gránátpíros, meggyvörös, mélyvörös,
feketevörös
Hibás színek: fakóvörös,
téglavörös, barnásvörös, lila, színehagyott
Hab /szénsav tartalmú boroknál/:
Nagysága: habtalan,
gyűrűs, habos
Állománya: laza,
sűrű
Tartóssága: eltűnő,
tartós
Illat:
Intenzitása: gyenge,
semleges, diszkrét, finom, kellemes, intenzív, aromás, fűszeres, vaskos,
tolakodó, durva
/otromba/, kellemetlen
Természete, jellege:
szőlő, erjedési, egyszerű borillat, jellegzetes /fajta/ illat, érett borillat,
ászkolási, palackbuké,
szulfitos, óillat, virág-,
gyümölcs-, méz-, fűszer-, kenyérhéj-, bagaria-, tűzkő- stb. /esetleg ezen
belül konkrétan
megnevezve milyen/
illat
Hibás illatok /szagok/:
elvénült, oxidált, avas, szúrós kénes/, kénhidrogénes /záptojás/, merkaptános
/fokhagyma/,
poshadt, káposztalé-, penész-,
doh-, hordó-, petróleum- stb. szag
Szesztartalom: gyenge, könnyű, mérsékelt, tüzes, erős, szeszes
Savtartalom: savszegény, lapos, lágy, rendes, üdítő, savanykás,
kemény, éles, metsző, savanyú, vadsavanyú
Édesség: száraz, félszáraz, nyalós, édeskés, félédes, édes, túlédes,
émelyítő
Testesség: üres /híg/, vékony, telt, testes, kövér, vastag
Fanyarság /vörösboroknál/:
lapos, sima, bársonyos, fanyarkás, fanyar, húzós,
durva
Íztartósság: rövid, hosszú
Szénsavtartalom:
fáradt, bágyadt, csendes, üde, élénk, csípős, éles,
ordas /befülledt/
Ízhibák:
oxidált, darab-, levegő-, fű-, kocsányízű, beteg,
hibás, romlott /a betegség, vagy a hiba megnevezésével/
Fejlettség:
majomtej, seprűs bor, újbor, nyersbor, éretlen,
fiatal, érett, palackérett, óbor, öreg, elvénült, avas
Az alkotórészek összhangja:
harmonikus, diszharmonikus, széteső
Összbenyomás:
silány, közönséges, jellegtelen, könnyű, kisbor,
kerek, finom, elegáns, tartalmas, jellegzetes, szép, nemes, nagybor
/dr. Török Sándor “Borászok zsebkönyve" 1995 második átdolg. kiadásából,
részben Ásvány Á.-Csávossy Gy. nyomán/
|