CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2001. február 28., szerda 13:10


A bor tulajdonságainak jellemzésére ajánlott kifejezések

A bor tulajdonságainak jellemzésére ajánlott kifejezések

Mozgékonyság: fürge, mozgékony, lassú, lusta /vastag/, olajosan folyó
                        hiba: nyúlós

Tisztaság: tükrös, tiszta, fátyolos, homályos, opálos, poros, zavaros /törött/

Kiválás:
           Tömege szerint: könnyű, nehéz
           Állománya szerint: kristályos, amorf
            Jellege szerint: felhős, tejszerű, poros, pelyhes, szálas, csomós, szemcsés, nyálkás
            Szín szerint: fehér, szürke, rozsdás, barna, kékes, kék, fekete

Szín:

Fehérborok:
           Rendes színek: színtelen, vízszínű, ezüstfehér, zöldesfehér, sárgászöld, zöldessárga,
                                    világossárga, szalmasárga, sárga, sötétsárga, narancssárga, zöldesarany, vörösarany,
                                    teaszínű, borostyánsárga, barna
           Hibás színek: hagymás, rezes, pirkadt /fuxos, fixlis, rókás/, törött /barna, fekete, fehér, rozsdás, stb./

Rozéborok:
        Rendes színek: selyem, hagyma, pezsgő, halványpiros, kástélyos, siller
        Hibás színek: rókás, krémszínű, liláspiros

Vörösborok:
        Rendes színek: piros, sötétpiros, rubinvörös, bíborvörös, gránátpíros, meggyvörös, mélyvörös, feketevörös
        Hibás színek: fakóvörös, téglavörös, barnásvörös, lila, színehagyott

Hab /szénsav tartalmú boroknál/:

        Nagysága: habtalan, gyűrűs, habos
        Állománya: laza, sűrű
        Tartóssága: eltűnő, tartós

Illat:
        Intenzitása: gyenge, semleges, diszkrét, finom, kellemes, intenzív, aromás, fűszeres, vaskos, tolakodó, durva
        /otromba/, kellemetlen
        Természete, jellege: szőlő, erjedési, egyszerű borillat, jellegzetes /fajta/ illat, érett borillat, ászkolási, palackbuké,
        szulfitos, óillat, virág-, gyümölcs-, méz-, fűszer-, kenyérhéj-, bagaria-, tűzkő- stb. /esetleg ezen belül konkrétan
         megnevezve milyen/ illat
        Hibás illatok /szagok/: elvénült, oxidált, avas, szúrós kénes/, kénhidrogénes /záptojás/, merkaptános /fokhagyma/,
        poshadt, káposztalé-, penész-, doh-, hordó-, petróleum- stb. szag

Szesztartalom: gyenge, könnyű, mérsékelt, tüzes, erős, szeszes

Savtartalom: savszegény, lapos, lágy, rendes, üdítő, savanykás, kemény, éles, metsző, savanyú, vadsavanyú

Édesség: száraz, félszáraz, nyalós, édeskés, félédes, édes, túlédes, émelyítő

Testesség: üres /híg/, vékony, telt, testes, kövér, vastag

Fanyarság /vörösboroknál/:
    lapos, sima, bársonyos, fanyarkás, fanyar, húzós, durva

Íztartósság: rövid, hosszú

Szénsavtartalom:
    fáradt, bágyadt, csendes, üde, élénk, csípős, éles, ordas /befülledt/

Ízhibák:
    oxidált, darab-, levegő-, fű-, kocsányízű, beteg, hibás, romlott /a betegség, vagy a hiba megnevezésével/

Fejlettség:
    majomtej, seprűs bor, újbor, nyersbor, éretlen, fiatal, érett, palackérett, óbor, öreg, elvénült, avas

Az alkotórészek összhangja:
    harmonikus, diszharmonikus, széteső

Összbenyomás:
    silány, közönséges, jellegtelen, könnyű, kisbor, kerek, finom, elegáns, tartalmas, jellegzetes, szép, nemes, nagybor

/dr. Török Sándor “Borászok zsebkönyve" 1995 második átdolg. kiadásából, részben Ásvány Á.-Csávossy Gy. nyomán/