CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Nyugati Kapu

2001. március 01., csütörtök 15:43


Széchenyi-emlékérmet adtak át a közgazdaságtudományi kar avatóünnepségén

Születésnap: belépés a huszonegyedik századba

Születésnap: belépés a huszonegyedik századba
Széchenyi-emlékérmet adtak át a közgazdaságtudományi kar avatóünnepségén

Nevezetes dátumot jegyezhettek a soproni történetírók a kétezeregyedik esztendõ február hónapjának huszonharmadik napján. Dr. Boros Imre, a Phare-programokat koordináló tárca nélküli és megbízott földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter mellett dr. Stark Antal, az Oktatási Minisztérium helyettes államtitkára, a hazai és a külföldi felsõoktatási intézmények vezetõinek, neves személyiségeinek, továbbá a megye és a város vezetõinek részvételével ünnepélyesen felavatták a Nyugat-magyarországi Egyetemen Közgazdaságtudományi Karát.

Dr. Koloszár József, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora ünnepi beszédében a közgazdaságtudományi kar megszületésének öt évvel ezelõtti, regénybe illõ részleteire emlékeztetett. Ma már világos: bölcs és ésszerû döntés volt, amikor a semmibõl megteremtették a szakot. Növelték az egyetemi hallgatói létszámot, bõvítették a karok számát, ugyanakkor a város kulturális és oktatási életének hírét is emelték. Dr. Gidai Erzsébet személyében olyan kvalifikált vezetõ került a kar élére, akinek neve garancia a nívós közgazdászképzésre.
A rektor jó szerencsét kívánt a hallgatóknak és a tanároknak. Boros Imre tárca nélküli miniszter, az ünnepség fõvédnöke úgy vélekedett, a közgazdasági kar születésnapja jelentõs dátum a magyar szellemi életben, fellendülést és megújulást hoz. A magyar Nobel-díjasokat, a rangos tanulmányi versenyeket, a meglepetésekkel szolgáló egyetemi ifjúságot említette. Mint mondta, a kormányzat megtesz mindent annak érdekében, hogy hazánk minél több kimûvelt emberfõvel dicsekedhessen. Dr. Stark Antal helyettes államtitkár felszólalásában felidézte a közgazdászképzés alakulását, beszélt Gidai professzorral való személyes jó kapcsolatáról. Örömmel nyugtázta, hogy évrõl évre nõ a közgazdászképzés, a korábbi évek hétezres hallgatói létszáma mára elérte a huszonötezret. Gratulált az országban szinte egyedülálló posztgraduális képzéshez, amelyben gyógyszerészek, orvosok, mérnökök szerezhetik meg a közgazdász diplomát is.
Dr. Gimesi Szabolcs polgármester a város együttmûködési készségérõl biztosította a felsõoktatási intézmény új karát, ha kell, hazai és külföldi kapcsolataival, amennyiben a jövõ úgy kívánja, akár épületek átadásával is támogatja az egyetemet. A társegyetemek vezetõi, köztük dr. Besenyei Lajos rektor Miskolcról, Komlósi Sándor Pécsrõl, valamint a bécsi közgazdaságtudományi egyetem rektora adott át ajándékot, tolmácsolt jókívánságokat az új kar dékánjának. Dr. Gidai Erzsébet arról a nem könnyû hat esztendõrõl beszélt, amikor még a miskolci egyetem kihelyezett tagozataként mûködtek. Hosszú volt az út a születésnapig, az akkreditációs engedélyek megszerzéséig. 1995-ben öten voltak, mostanra húsz jól mûködõ tanszéken hetvenhat tudományos fokozatú tanár, kolléga oktat ezerháromszázötven hallgatót, ebbõl hétszáz a nappali tagozatos. Amennyiben az ígéretek valóra válnak, õsztõl megkezdõdhet a PhD-képzés. A professzor asszony a közgazdaságtudományi kar nemzetközi szintû oktatási tennivalóit az EU-csatlakozással kapcsolatosan is elemezte. Végül vidámságot, sok mosolyt kívánt oktatóknak és hallgatóknak, mivel – mint mondta – jókedvében teremtette az Isten a világot.
 A kar által alapított Széchenyi-emlékérmet nyolcan érdemelték ki – dr. Besenyei Lajos, dr. Boros Imre, dr. Gimesi Szabolcs, dr. Koloszár József, dr. Láng Miklós, Simon Péterné dr., dr. Stark Antal, dr. Winkler András – akik sokat tettek az egyetem hetedik karának megszületéséért.
A Gyermek- és Ifjúsági Központ ünnepségén a katolikus egyház nevében dr. Rédly Elemér városplébános, az evangélikus egyház nevében Zügn Tamás lelkész áldotta meg az új kar zászlaját, melyre Földes Tamásné tanácsos kötötte fel az emlékszalagot. A délutáni programban bemutatkoztak a közgazdász hallgatók, utána vidám sportvetélkedõ vette kezdetét. Este hagyományteremtõ közgazdász bál volt.

Török Magda