CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. március 03., szombat 12:41


Soproni Tavaszi Napok 2001: Sztárokat felvonultató, magas színvonalú, színes program

Soproni Tavaszi Napok 2001: sztárokat felvonultató magas színvonalú, színes program

Amint azt a szervezők nevében Horváth Zoltánné kulturális igazgató a sajtó számára szervezett tájékoztatón elmondta, az eddigi hagyományokat követve a tizenkilencedik alkalommal - március 17 és április 1 között - megrendezésre kerülő Soproni Tavaszi Napok 2001 kulturális rendezvénysorozaton a szervezők ezúttal is igyekeztek Sopronba hozni a különlegeset, a nem könnyen elérhetőt.

Az idei - hagyományosnak mondható - mini színházi fesztiválra a soproni Petőfi Színház Spiró György Az imposztor - főszerepben Sinkó Lászlóval - bemutatója mellett több színházat is meghívtak a szervezők. Így és a kassai Thália Színház Peter Shaffer: Black Comedy vígjátéka mellett, a közönségnek a Vidám Színpad parádés szereposztásában - Voith Ági, Bodrogi Gyula, Garas Dezső - Müller Péter Szomorú vasárnap című kamaramusicalét - és a - vidéki fellépést alig vállaló - Vígszínház előadásában Woody Allen: Játszd újra, Sam! romantikus vígjátékát is alkalma lesz megtekinteni. Ez utóbbi előadáson többek között nem kevésbé jelentős sztárokkal mint Kern András, Pápai Erika, Balázs Péter, Halász Judit találkozhat a soproni közönség.
A komolyzenei hangversenyek sorozatának összeállításában egyik fő szempont a helyi művészeti csoportok - Soproni Liszt Ferenc Szinfonikus Zenekar és a Soproni pedagógus Kórus, a Soproni Ütősök - bemutatása mellett a különleges zenei élményt adó vendégek felvonultatása. A rendezvénysorozaton Liszt és Bartók művekből millenniumi zongoraestet ad a Liszt-díjas Hegedűs Endre, és ugyancsak Sopron vendége lesz a Magyar Virtuózok Kamarazenekar.
A Pannonia Med Hotellel való hagyományos együttműködés keretében Halmos Erika és Rétfalviné Süle Nóra kétzongorás előadásában Bartók Béla születésének 120. évfordulója alkalmából rendezett emlékhangversenyre várják a rendezők a zenerajongókat. Ugyancsak az említett helyszín ad otthont az Arabesque trio koncertjének.
A már említett Soproni Liszt Ferenc Szimnfonikus Zenekar és a Soproni Pedagógus Énekkar Dárdai Árpád vezényletével  Szokolay Sándor zeneszerző tiszteletére ad majd ünnepi hangversenyt a Petőfi Színházban.
A jazz rajongóknak ugyancsak csemegével szolgálnak a szervezők: Horváth Kornél és Stoyan Yankoulov ütőhangszeres duó, Lantos Zoltán közreműködésével ad koncertet, a Pannonia Med Hotelben.
A könnyű műfaj kedvelőit szintén különlegességek várják.
A Petőfi Színház lesz a helyszíne az operettgálának, és Presser Gábor előadóestjének.
A Pannonia Med Hotelben már március 4-én nyíló Somogyi Győző grafikai kiállítása és Soproni Horváth József festőművész hagyatékának Caesar-házban látogatható állandó kiállítása ugyanúgy része a szintén hagyományosnak mondható kiállítás-sorozatnak, amelynek keretében az idén a Festőteremben Orosz István grafikus tárlata nyílik majd meg. A Soproni Tavaszi Napok kiállításainak helyszíne 2001-től új kiállítási helyszínnel - Templom utcai Körmendy-Csák Galériával - gazdagodik
Egy régebbi hagyományt felelevenítve, 2001-ben a Soproni Tavaszi Napok rendezvényeinek sorában újból helyt kap a gasztronómia. Új színfoltnak szánják a szervezők a Corso étteremben három alkalommal megrendezésre kerülő, a középkor hangulatát idéző lovagi lakomákat.
Az idei Soproni Tavaszi Napok kínálatának sokszínűsége és a különlegességek jelenléte jelzi, hogy a millenniumi esztendőben a négyéves Pro Kultúra Sopron Kht célja olyan magas színvonalú programok szervezése, amelyek a tradicionális rendezvénysorozat  keretében  méltán emelik a város hírnevét itthon és külföldön egyaránt.

A cyberpress olvasói a Soproni Tavaszi Napok kínálatát a Programajánló oldalain tekinthetik meg.