CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. március 04., vasárnap 20:56


Kálvin János szobor Sopronban

Kálvin János szoboravatás Sopronban

Kutas László igazán míves alkotása az Egerben található Kálvin mellszobor mása. A soproni református templom bejáratánál elhelyezett szobrot a művész református családi indíttatásból ajándékozta a városnak.
Az avató ünnepség első részében Márkus Mihály, a Magyar Református Egyház Dunántúli Egyházkerületének püspöke tartott istentiszteletet, a soproni református templomban.
Az ünnepségen az egyházi méltóságok és a város polgármestere mellett résztvett a megyei közgyűlés elnöke.

Az alkotó, Kutas László, dr. Márkus Mihály püspök társaságában

A zsúfolásig megtelt templom hallgatósága számára a püspök az Apostolok cselekedetei "…és tanúim lesztek…" versét idézte
Dr. Márkus Mihály püspök a hitnek és a hamis elvárásoknak közös idején elhangzott - ma is időszerű - jézusi mondat, kapcsán szólt a tanúság, a vallomástétel fontosságáról. Az idézett mondat rokon, az "itt állok, másként nem tehetek" megértett, megélt és elfogadott igazságával. Ennek az igazságnak egyik legnagyszerűbb példáját Kálvin János élete jelenti, aki a "mindig korszerűtlen" önfeláldozást választotta az önmegvalósítás helyett.

Dr. Márkus Mihály püspök, Ivanics Ferenc a GyMS Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Gimesi Szabolcs polgármester, Szokolay Sándor zeneszerző

- Ha a református templom bejárata melletti Kálvin szobor minden előtte elhaladóban feltámasztja a tanúságtétel fontosságának üzenetét, akkor már nem volt hiábavaló a művész munkája - mondta dr. Márkus Mihály püspök az ünneplőknek.
Az istentisztelet után került sor a református templom bejáratánál Kutas László szobrászművész alkotásának leleplezésére.
Ezt megelőzően dr. Márkus Mihály püspök szólt Kálvin Genffel, majd Magyarországgal való találkozásairól.

Különös találkozás történt Kálvin és Magyarország között. A néhány levelet, néhány személyes látogatót leszámítva, életében Magyarországgal viszonylag kevés kapcsolata volt, de aztán a XVI. század második felében és azt követően "idáig lopózott, itt talált lakozásra napnyugati Kálvin tilalmas tanítása". Adósunk még a történelem, és a néplélek ismerete azzal, hogy mi lehetett annak oka, hogy a különböző, egymástól alig eltérő reformátori irányzatok közül miért Kálvin tanítása vált oly markánsan a magyar reformátusság évszázados megformálójává és mai tartásának - már alig ismert és mégis megragadható - alappillérévé.
Kálvin és Sopron kapcsolatáról szólva a püspök elmondta, hogy a templom sarkánál, utak kereszteződésében elhelyezett mellszobor a szimbólumok örök nyelvén szeretné elmondani, hogy Kálvin nem a múlt öröksége, hanem kortársunk.
Kálvin újrafelfedezésre vár minden nemzedéktől, és az itt álló szobor jelképezi, hogy kortársunk akar lenni az Isten országa építésében abban a kettősségben, hogy földi életünk célja önmagunk és Isten megismerése.
Ezt követően - idézve a Soli Deo Gloria jelmondatot  - a püspök leleplezte Kálvin János mellszobrát.

A szobor leleplezését követően dr. Szarka László a soproni Kálvin Kör elnöke megköszönve Kutas László művésznek az alkotást elmondta, hogy Mátészalka, Budapest, Szeged után Sopron a negyedik magyar város, ahol szobrot kapott a 16 századi, az egyházat megújító reformátor alakja.

Utalt arra, hogy Kálvin népszerűségének titkát legtalálóbban Illyés Gyula fogalmazta meg, abban az idézetben, amelyet a Soproni Kálvin Kör megalakulásakor jelmondatául választott:

"Hiszed, hogy volna olyan-amilyen
magyarság, ha nincs - Kálvin?

Nem hiszem." - Annak is oka van, hogy mind a négy szobor avatására a legutóbbi két évben került sor. A reformáció hatására nemcsak az egyház újult meg, hanem új társadalmak nőttek ki a régiekből. Genf sugárzó európai központtá vált. Mi, református magyarok ma azt is kifejezzük Kálvin iránti tiszteletünkkel, hogy hittel, bizalommal nézünk az európai jövő elé. A városnak ez az újabb ékessége nemcsak rólunk, hanem hozzánk szól. Kálvin a Deák tér és Csatkai utca sarkáról szemmel tartja, hogy úgy élünk-e és akként tesszük-e a dolgunkat, mi soproniak, ahogyan az Istennek tetszik. A Genfben meghonosított szigorúságtól nem kell tartanunk, bár a ha körül- és magunkba nézünk megállapíthatjuk, hogy sokszor nagy szükség volna arra is.
Négy és fél évszázad eltelt a protestáns és katolikus szétválás óta, bennünket a Kálvin szobor nem elválaszt soproni katolikus testvéreinktől, hanem mert jobbik énünket erősíti, ezért még jobban összeköt velük - mondta köszöntő beszédében dr. Szarka Gábor elnök.