CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

1998. jĂşlius 14., kedd 00:00


Négykerekű múzeumok...

Négykerekű múzeumok...


Július 10-12. között veteránautó- és motortalálkozót rendeztek Sopronban. A zömmel 1930-as, 40-es, 50-es évekből származó járgányok nagy feltűnést keltettek városszerte. A találkozó egyik érdekessége volt a Deák téren megrendezésre került verseny, melyben a koncentráló-képességet, gyorsaságot, ügyességet kellett bizonyítaniuk a vezetőknek.

 

A nemcsak Sopron területéről, hanem az ország más részéből, valamint Ausztriából és Németországból származó verdák között – autós részről – képviseltette magát a Skoda gyár Felicia és Tudor 1102 névre keresztelt masinája; az Opel, 1938-ból származó Olympia márkájú autója; a DKW által készített DKW Junior fantázianevű, kék színű "aszfaltkoptatója", valamint Mercedesek és BMW-k.

 

A "legmókásabb autó" címére eséllyel pályázhatott volna az az 1963-ból származó háromkerekű BMW Isetta 300, melynek egyetlen ajtaja a két első lámpa között kapott helyet (ott, ahol más, "normális" autóknak a motorháza van). Sokan voltak kíváncsiak a "küllős", századelőt idéző, kiváló állapotban lévő Dixi-autóra is,melynektulajdonosaNémetországból érkezett.

A motorok között megtalálhatók voltak a DKW, BMW és egyetlen képviselő erejéig a Harley Davidson márkák. A vasárnap délelőtti díjkiosztóra, melyet a Fő téren rendeztek, a kezdeti eső ellenére sokan voltak kíváncsiak. Itt ismét felvonultak az autó- és motorcsodák, a bennfentesek mellett pedig a kíváncsi amatőrök is közelről megismerkedhettek a mai autók elődeivel.

Go-Ga

Fotó:
Németh Péter