CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: A más szemével

2001. március 07., szerda 06:20


Az Alzheimer Szövetség korszakot nyitó felismerései

Ne nézz TV-t, mert úgy maradsz!

Ne nézz TV-t, mert úgy maradsz!
Elmegyakorlatokkal az elhülyülés ellen

Az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia kutatásainak eredményeként Dr. Robert P. Friedland a kedden megjelenő értékelésekben drámai fontosságú adatokat hoz nyilvánosságra az Alzheimer-kór elleni küzdelem jegyében.
Eszerint a hetvenen felüliekhez tartozó vizsgálati csoportban az Alzheimer-kór fellépése elmarad, vagy döntően késleltetik azoknál, akik a szellemet, értelmet, egyszóval intellektust foglalkoztató tevékenységet űznek, például sakkoznak, olvasnak, kirakós, úgynevezett jigsaw puzzlet teregetnek asztalaikra. Ezeknél 2 és félszer kevésbé valószínű az aggkori elmegyengeségre jellemző Alzheimer-baj kialakulása, mint azoknál, akik szellemileg tétlenek.
Igazában a szellemi tevékenység fontossága a szenilitás elhárításában eddig is ismeretes volt a tudományos világban. Ami most új és megszívlelendő: a televízió-nézés okozta fokozott és gyorsított kimenetelű elharapódzása a kórnak!
- Televíziót nézni nem védelem az Alzheimer ellen - mondja Dr. Friedman, aki a Western Reserve University School of Medicine professzora, és a clevelandi egyetemi kórház orvosa - hanem ellenkezőleg: a kockázat komoly tényezője.
Ezzel szinte egyidejűleg nyilatkozott Dr. Zaven Khatchaturjan (felsőbb gyógyászati szaktanácsadó az Alzheimer Szövetség mellett), rámutatva arra, hogy ez a tanulmány most rendkívül fontos, mert alátámaszt más kutatásokat e téren, amelyek igazolják, hogy az intellektuálisan igényes foglalatosságok és hivatások akadályt állítanak az Alzheimer-kór kibontakozásának.
A szóban forgó tanulmányban Friedland és munkatársai tanulmányozták a pihentető foglalatosságokat 193 Alzheimeres páciensnél és 358 olyannál, akiknél nem találtak Alzheimer tüneteket. A kísérleti alanyok mindnyájan hetvenes életkorúak voltak.
Az információkat a családtagok és barátok szolgáltatták az Alzheimeres betegekről, míg a többieket közvetlenül interjűvolták.
- Az Alzheimeres páciensek mindnyájan kevéssé aktívak az ilyenfajta tevékenységben - mondotta Friedland -, kivéve a TV-nézést!..."
Ez a minden napilapban megjelent hír mindenfelé viták és magyarázatok tárgya lett. A szakértők az olvasást is az értelmet pozitívan foglalkoztató tevékenységek körébe foglalják. Szerintük ez attól is függ, mit olvas az illető. Ugyanis az írást ezek a medikusok nem említik a jótékony és hasznos szellemi tevékenységek között az elhülyülés ellen, és ha belegondolunk: számos írás szerzője maga is pathológiai eset, akik olyasmit plántálnak a ma még, de holnap talán már nem tünetmentes élemedett agyvelőkbe, amiktől egy kutya kínok között pusztulna el, ha ostyába csomagolva beadnák neki...
Televízió és logikátlan, hallucinációs sugalmak: csoda-e, ha az Alzheimeres esetek száma nem csökken, hanem nő?

- pagony -