CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

1998. jĂşnius 02., kedd 00:00


Pünkösdi borünnep történelmi környezetben

Soproni Borünnep - először


A soproni majorette-csoport látványos, színpompás felvonulásával vette kezdetét a pünkösdi hétvégén az első Soproni Borünnep. A szomszédos Burgenlandban - de a Lajtától nyugatra más bortermelő vidéken is - régóta ismert Weinfest hagyományát városunkban a Soproni Városi Fúvószenekar titkára, Weinberger (nomen est omen: Borhegyi!) Károly ötlete nyomán szervezték meg - a már említett Fúvószenekar, és a soproni polgármesteri hivatal.

"Boraink minőségének, hírnevének, tájban is kifejeződő egyéniségének és hagyományainak megőrzése, védelme és továbbfejlesztése, legkiváltképp pedig a borfogyasztási kultúra emelése nemes feladatát tesszük a Soproni Borünnep legfontosabb célkitűzésévé" - hangzott el a Fő téri Szentháromság-szobor környékén megrendezett pünkösdi borünnep köszöntőjében. A kétnapos vidám fesztivál egyébként a Magyar Szőlő- és Borvárosok Országos Szövetsége elnöke, dr. Gimesi Szabolcs polgármester fővédnöksége mellett zajlott le.

A hírneves helyi bortermelő gazdák - Bruckner Nándor, Fleck Károly, Luka József, Németh Józsefné, Szedenik Béla, Taschner István - tájjellegű borait mérő sátrak körül a két nap során a Soproni Városi Fúvószenekar, a Kapuvári Fúvószenekar, az ágfalvi és deutschkreutzi fúvószenekar, valamint a Testvériség német nemzetiségi táncegyüttes adott műsort.

A hangulatos zene- és tánc-produkciók között a műsorvezetők ismertették a jelenlévőkkel a történelmi borvidékkel, a borismerettel, a borfogyasztás kultúrtörténetével kapcsolatos hagyományokat, történelmi érdekességeket.

A külföldön régóta ismert borfesztiválok bevált gyakorlatát követve az első Soproni Borünnepre is a "belépődíjat" egy borospohár megvásárlásával lehetett megváltani - a bevétel aztán a városi fúvószenekar alapítványának számláját gyarapítja. A hagyományteremtő - és praktikus: elvégre a termelői sátraknál jó szolgálatot tett a saját borospohár... - célzatú kezdeményezés nem aratott ugyan osztatlan sikert, de ez semmit sem von le a Borünnep sikeréből. A hétvége során ugyanis rengeteg ember fordult meg a fesztiválon, s koccintott egyet-kettőt a jó soproni borral - egymás egészségére, s a helyi poncichterek kezemunkáját dicsérve.
Kép és szöveg: Németh Péter