CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Nyugati Kapu

2001. március 12., hétfő 09:42


Elfogadta a közgyûlés az idei évi költségvetést

A városatyák nem mondtak csütörtököt

A városatyák nem mondtak csütörtököt
Elfogadta a közgyûlés az idei költségvetést

Rendkívüli közgyûlésen tárgyalta a költségvetést február 28-án a soproni önkormányzat. A közgyûlés zárt ülésen hatalmazta fel a polgármestert, hogy a társtulajdonos Hunguest Rt.-vel és a RDMB Kft.-vel közös, nyilvános pályázatot írjon ki a Hotel Rózsadomb ingatlanjának értékesítésére. A testület kikötötte: a nettó eladási ár nem lehet kevesebb 2,9 milliárd forintnál.
A költségvetés tárgyalásakor Ágota Gábor alpolgármester bevezetõjében elmondta, számos módosító javaslat érkezett az anyaghoz, jelezve, milyen  kérdések fontosak a város életében, például az infrastrukturális fejlesztések, a bûnüldözõ munka és a lakosság közérzetének javítása, a település külsõ megjelenése. Beck György ismertette a pénzügyi bizottság álláspontját, egyetértve a koalíciós javaslattal és az általános célokkal. A bizottság a bevételnövelést aggályosnak tartja, nem látják a tervezhetõséget, továbbá hiányolják a feladatok rangsorolását. Mágel Ágost – kulturális bizottság – módosító indítványokat tett, támogatta a tervezetet. Magas László arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzati társaságok üzleti tervei nincsenek összhangban a költségvetéssel. Furcsának tartotta, hogy a tulajdonosi bizottság nem ismerhette meg a polgármesteri hivatal részletes költségvetését, így csak azt látták, amíg az intézményeknél 11 százalékos volt a növekedés, a hivatal költségvetése 25 százalékkal nõtt, ezért – többek között – a hivatal költségvetésének csökkentésére módosító indítványt tettek. Boros László jogi szempontból véleményezte a költ- ségvetést, Hegyi Ferenc a közalkalmazottaknál fennálló bérfeszültségre, valamint az oktatási intézmények minimális eszközigényére hívta fel a figyelmet. Dr. Schwarz Mária – egészségügyi és szociális bizottság – támogatta a javaslatot, Mészáros Tivadar az iránt érdeklõdött, hogy a koalíció javaslatában szereplõ egymilliárd forint üzletrészeladás alatt mit kell érteni. Fülöp József elõkészítetlennek nevezte a költségvetést, szerinte nem volt összhang a hivatal és a koalíció között.
Ágota Gábor válaszolt a felvetésekre, s tisztázta a költségvetés változa-tainak alakulását. Beck György visszatért az egymilliárd forintos bevételre, mondván, a városnak nincs ilyen értékû szórvány üzletrésze. Dr. Gimesi Szabolcs elmondta, az egymilliárd forintos bevételbe bele kell számolni a Hotel Rózsadomb eladásából befolyó összeget is. A városvezetés ezzel kívánja  jelezni, hogy még az idén szeretné lezárni az ügyet.
Hegyi Ferenc (MSZP) szerint, ha a módosításban több mint 1,3 milliárd forint bevételt lehet felmutatni, akkor vagy az eredeti költségvetés komolytalan, vagy a jelenlegi módosított felelõtlen. Kitért az intézmények helyzetére, nem tartotta ellentmondásnak, hogy itt jelentkezik a költségvetés legnagyobb kiadási tétele, hiszen az önkormányzat feladatainak túlnyomó többségét ezek az intézmények látják el. A szocialista párt a költségvetést nem tudja támogatni, annak ellenére, hogy vannak benne jó gondolatok is. Ágota Gábor válasza: nem 1,3 milliárd forint bevételrõl van szó, hanem csak 700 millióról. Az intézmények a költségvetés 80 százalékát viszik el, 20 százalék marad minden egyéb más feladatra. Ezt az arányt az alpolgármester abnormálisnak nevezte. Mint mondta, minden megyei jogú város ezzel a problémával küszködik, a jelen helyzetben nem látja a kitörés lehetõségét.
Varga János szerint a városüzemeltetés biztonságos szinten van, a fejlesztésre-felújításra szánt összeg elfogadható; Abdai Géza jónak tartotta a tervezetet, szerinte a jelen gazdasági helyzetben jobbra nem futotta, kérte az ellenzéket, támogassák a költségvetést.
Szász Lajos arról is szólt, szükségesnek tartja valamiféle központi irányelv meghozását a megyei jogú városokról, mert tovább így nem lehet hatékonyan dolgozni; Magas László elmondta, ha az intézmények költségvetését az inflációhoz csökkentették, akkor erkölcsi kötelessége a testületnek ugyanezt megtennie a polgármesteri hivatal büdzséjével is. Fülöp József és Mészáros Tivadar a bevételek bizonytalanságairól beszélt.
A szavazást a városatyák csütörtökre halasztották, amikor 14 igen és 7 nem szavazattal elfogadták Sopron idei költségvetését. A végösszeg 12, 276 milliárd forint.

B. S.