CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2000. november 10., péntek 00:00


Deutsch Tamás Sopronban

Félmilliárd forint a soproni stadionra
A miniszter szerint jövőre indulhat a rekonstrukció

Az elmúlt két esztendőben úgy ismertem meg Sopron városának vezetőit akik rendkívül felelősen gondolkodnak, azokban a pályázatokban és fejlesztési programokban, amelyeket az elmúlt esztendőkben meghirdettünk. Legyen szó akár sportlétesítmények építéséről és felújításáról, vagy sportágfejlesztési programokról - hangoztatta Deutsch Tamás ifjúsági- és sportminiszter, aki szerdán, a helyi Fidesz szervezet meghívására, Sopronba látogatott.

 Remélhetőleg már 2001-ben megkezdődhetnek a soproni káposztás utcai stadion korszerűsítési munkálatai, amelynek felújítására fél milliárd forintot folyósít az Ifjúsági- és Sport Minisztérium az állami költségvetésből - jelentette be a miniszter. Mint azt Deutsch Tamás elmondta, az elkövetkező három esztendőben, a kormány tizenhárom milliárd forinttal támogatja a stadion rekonstrukciós programot, amelynek keretében európai színvonalú aréna valósul meg Sopronban is. A koncepció, minden első és másod osztályban szereplő labdarúgó egyesület pályáját érinti, ami az új bajnoki rendszer értelmében harminchat stadion korszerűsítését jelenti. A fejlesztés nyomán a sportminiszter szerint, Sopronban a huszadik század végének minden igényét kielégítő sportlétesítmény jön létre, amely a labdarúgócsapat játékának színvonalát is emelheti. A stadionrekonstrukciós program kidolgozásakor fontos prioritásként jelentkezett az a szempont, hogy ne csupán egyetlen sportág profitálhasson a fejlesztésekből. Így a koncepció olyan többfunkciós sportlétesítmények létrehozását célozza országszerte, amelyek kulturális és ifjúsági események helyszínéül is szolgálhatnak. Példaként említette Deutsch Tamás a holland Ajax stadiont, amelyben az éves programok több mint háromnegyede kulturális jellegű.

A sporttörvény tervezetéről szólva, Deutsch Tamás kérdésünkre válaszolva elmondta, alapvető célként fogalmazódott meg, egy olyan haladó szemléletű jogi norma megalkotása, amely semmi mással nem pótolható eszköz, annak a célnak az érdekében, hogy hazánkról, mint sportszellemű országról is beszélhessünk az elkövetkező évtizedekben. Elsődleges kívánalma a törvényalkotóknak, hogy a felnövekvő generációk mozgásgazdag, a sportot, a testedzést életük természetes részének tekintő nevelésben és oktatásban részesülhessenek, illetve a sport révén elérhető hasznok, jóval nagyobb mértékben jelenjenek meg az életük során. A sport mint gazdasági tényező napjainkban komoly gyarapodást mutat - fogalmazott a miniszter - így a törvénynek meg kell teremtenie egy feltételrendszert, amely lehetővé teszi, hogy a hivatásos sportba befektetők, oly módon számíthassanak tőkéjük megtérülésre, mint a gazdaság egyéb területein. A szaktárca vezetője reményét fejezte ki, hogy a törvény életbelépését követően, Magyarországon a sport területén, tiszta és átlátható intézményrendszer valósul meg. Deutsch Tamás hangsúlyozta, a törvény a sportoló embert helyezi a központba. A szabadidőben sportot űző anyákról, apákról és gyerekekről, az ő szabad akaratukból létrejövő egyesületekről szól elsősorban, és csak ezek után az önkormányzatokról valamint az államról.

Farkas Ciprián