CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Sportcentrum

2001. március 19., hétfő 12:18


A GYSEV-RINGA ezüstérmes, a Postás bronzérmes lett

Magyar Kupa döntõ: Megint nem sikerült

Magyar Kupa döntõ: megint nem sikerült

MIZO-PVSK - GYSEV-RINGA 64:63 (11:14, 21:14, 17:14, 15:21)

Óriási küzdelem folyt a pályán és a nézõtéren egyaránt. Mindkét csapat kiválóan felkészült, és teljes erõbedobással küzdött. Sajnos, a bírókról ezt nem lehet elmondani. Ez olyan tényezõ, amit nem szoktam emlegetni, de egy ilyen kiélezett küzdelemben döntõ tényezõvé lépett elõ. Az elõdöntõ alatt a két játékvezetõ minden érintést lefújt. A döntõn ezzel ellentétben a játékvezetõk szinte mindent megengedtek, a kézilabdázók is néha elpirultak volna. Mindezt következetlenül tették; volt, amikor ártatlan helyzetben alig-érintésre faultot fújtak, máskor jelentõs ütéseket vagy testtel való megengedhetetlen lökéseket sem. Rossz napot fogtak ki. Mindebbõl a soproniak olyan hátrányt szenvedtek, hogy Balogh Judittal bármit megtehettek büntetlenül. Ez a tény már a mérkõzés elején kiütközött, és erõsen befolyásolta az eredmény kialakulását. A Pécs, védekezésével, már eleve a könyörtelen játékra készült fel, s ezt a játékvezetõk szolgaian asszisztálták (nyilván van ebben Rátgéber-ráhatás). Szlávik Csaba, aki maga is kiváló játékos volt, hogy ennyire elnézzen sorozatos szabálytalanságokat - szinte hihetetlen. Pedig kell, hogy legyen magyarázata, csak legfeljebb mi nem tudunk róla. Sorozatban láttunk Euroliga találkozókat, ahol a legritkább esetekben lehetett a bírókra rosszat mondani. Ekkora lehet a különbség a magyar és nemzetközi bíráskodás között? Szomorú.

Ha a bírói tevékenységen túl jobb napot fog ki Vilipic, Eördögh pedig a betegsége miatt nem hagy ki edzéseket, Donkó aktívabb szerepet vállal, akkor még így is soproni gyõzelem született volna. A Pécs csapatában Iványi egészen sziporkázó játékot mutatott, Vilutyte és Tuvics, valamint Csák hozta a tõle elvárható formát. Az egész találkozó szuper izgalmas volt, a legvégsõkig nem lehetett biztosan megmondani, ki lesz a gyõztes. A befejezés elõtt másfél perccel aztán jött egy kényes eset: vajon a támadási idõ lejárta elõtt vagy után dobta-e el Csák a labdát, ami végül bement. A mérkõzés ellenõre jónak ítélte a kosarat, és ekkor elszabadult a pokol. A közönség tiltakozott, s ez a momentum a végsõ eredményt is befolyásolta. (Mármint a megadott kosár). Balogh 3 pontos pécsi vezetésnél és 2,5 mp-nél két személyit értékesített, ami után már nem volt a hazaiaknak lehetõsége a nyerésre. Balogh a második személyit le akarta a gyûrûrõl pattintani, de pechjére az is bement a kosárba. A lefújás után a két bíró kimenekült a csarnokból, de a közönség még sokáig tüntetett. A GYSEV-RINGA óvást jelentett be annak a bizonyos Csák-féle dobásnak a késõi volta miatt. A versenybíróság az óvást elutasította. Nyilván folytatása lesz a dolognak.

PÉCS: IVÁNYI 17/3, Károlyi -, CSÁK 13/3, VILUTYTE 16/3, TUVIC 8, Cs: Darida -, Keller 2, Pretreger 2. Edzõ: Rátgéber László.

GYSEV: Donkó 3, BALOGH 14, ZIRKOVÁ 22/12, Kovácová 8, Vilipic 4, Cs: SERES 10/3, Eördögh 2. Edzõ: Sterbenz László.

Mérkõzés a Magyar Kupa harmadik helyéért

SOPRONI POSTÁS-TABÁN TRAFIK - DIÓSGYÕR 79:56 (23:28, 18:6, 18:7, 20:15)

Nagy harci kedvvel kezdtek a csapatok. Az elején a Diósgyõriek nem tudtak hibázni, és 10 pontos elõnyhöz jutottak. A kezdeti lendületet sikerült a Postásnak fõleg Bajkusa remek játékával megtörni, és a vezetés átvétele után egyértelmû volt, hogy a bronzérmes alakulat csak a Postás lehet. A találkozó folyamán aztán élvezetes küzdelmet láthatott a közönség, fõleg úgy, hogy nem kellett izgulni a hazai gyõzelemért.

POSTÁS: BAJKUSA 22/3, Csákány 11/3, Mészáros 6/3, RADNÓTY 5, AMBRUS 15, Cs: Hiraková 9/3, VERES 8/6, Englert -, Russai -. Edzõ: Magyar András.

DIÓSGYÕR: Török 4/3, BROSOVSZKY 22/12, Balogh 10/6, Milovics 7, Vojnics 7, Cs: Sitkei 2, Bukovszki 1, Szlimák -, Ando 3. Edzõ: Vukicsevics Milen.



Tvordy György <gytvordy@sopron.hu>