CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2001. március 19., hétfő 17:13


SopronMedia

Ikva Rádió - Civitas Hírmagazin 2001. március 19.

Folytatódik a tavaszi lomtalanítási akció Sopronban. A Városüzemeltetési Kft. holnap is kihelyezi a konténereket. A Színház utcában 2, a Széchenyi téren pedig 4 tároló segíti majd a lomtalanítást.

Holnapig lehet jelentkezni a IV. Dalos-hegyi Kórustalálkozóra. A helyszínen a természethez és az eseményhez illõ kórusmûveket adnak elõ a résztvevõ együttesek. A jelentkezni szándékozók ma még kereshetik Pécsváradi Ágnes tanárnõt a IV. László király utca 13.sz. alatti levélcímen, vagy Szabó Miklós erdõmérnök-tanárt a 318-559-es telefonszámon.

Az allergiás gyermekekrõl tart elõadást 21-én délután öt órakor dr. Glázer Mária gyermekorvos a Gyermek és Ifjúsági Központban. A Homeopátiás Klub összejövetelére minden érdeklõdõt várnak.

“Demosthenes és Hyperedes, a megvesztegetett politikus és a nép talpnyalója” címmel dr.Horváth László elõadását hallgathatják meg 21-én, délután négy órakor a Berzsenyi Líceum színháztermében.

A Soproni Rendészeti Szakközépiskola értesíti a lakosságot, hogy 19-én, 20-án és 21-én éles lõgyakorlatot rendeznek a harkai katonai lõtéren. A lövészet naponta 9-tõl 15 óráig tart. Kérik a lakosokat, hogy saját biztonságuk érdekében az említett idõpontban kerüljék el a lõteret és környékét.

Dr. Harrach Péter szociális és családügyi miniszter lesz a vendége a fertõszentmiklósi Népfõiskolai Egyesület elõadásának. A rendezvény 21-én fél 5-kor kezdõdik a Katolikus Népházban.

A daganatos megbetegedésben szenvedõk megsegítésére létrehozott “Tumor Alapítvány” nyilvános mûszerátadása lesz pénteken délután fél háromkor az Erzsébet Kórházban.

Dr. Gimesi Szabolcs polgármester március 28-ig szabadságon lesz. Helyettesítését ez idõ alatt dr. Tengerdi Antal alpolgármester látja el.

A Soproni Polgárõr Egyesület várja mindazok jelentkezését, akik szívesen bekapcsolódnának a szervezet munkájába. Jelentkezni lehet minden hétfõn délután 17.00 órától a Kossuth Lajos utcai volt BM Klubban.

2001-ben a nyári idõszámítás március 25-én, vasárnap éjjel kezdõdik meg. Az órákat március 25-én éjjel két órakor három órára kell majd állítani.
 
 
   
A Kisalföld soproni hírei

Aranykatedra: Dr. Simonné Horváth Márta elismerése
"Nem siettetném a gyereket, hanem hozzá sietnék"

Az Oktatási Minisztérium Aranykatedra emlékplakettjét kapta dr. Simonné Horváth Márta, a Hunyadi János Evangélikus Általános Iskola pedagógusa.
Rajnai Károly az iskola, Tengerdi Antal alpolgármester a város nevében gratulált, köszöntõ szavaiban azonban ott volt a szülõ hálája is. Hegyi László, az Oktatási Minisztérium fõosztályvezetõje arról beszélt, hogy egy iskola megítélése nem a felszereltségétõl, hanem az ott dolgozó, "önmaguk szétosztására kész" pedagógusoktól függ, Zügn Tamás vezetõ evangélikus lelkész pedig a tanítás örömteli üzeneteirõl szólt.
Dr. Simonné Horváth Márta Aranykatedrás tanítónõ szerint a tanítás lényege az, hogy érezzük jól magunkat. Írni, olvasni megtanul a gyermek, de hogy valamit igazán jól csináljon és szeressen, nos, az a cél.
Nagy Márta
 

Elgázolás közben

A Deutsches Theater Budapest március 19-én, 19 órai kezdettel a Pannonia Med Hotelben mutatja be Gedanken Beim Überfahrenwerden címû darabját.
A mû tulajdonképpen Erich Kästner verseibõl összeállított színdarab. A verseket Frigyesi Andrással, a Deutsches Theater igazgatójával és egyben a darab rendezõjével közösen dialogizálta Nemeskürty Harriet, a mû dranmaturgja. Nemeskürty Harriettõl megtudtuk, hogy a darabot elõször az elmúlt év novemberében Budapesten, a Vigadóban mutatták be, mert nincs önálló színházi épületük.
Ez volt az elsõ budapesti rendezésük, mert általában Grazban állítják színre darabjaikat. Évente három-négy bemutatót tartanak. A hétfõi soproni elõadás azért is lehet érdekes, mert elõször járnak városunkban.
H.F.

Negyvenezer virágpalántát ültetnek

Tavaszi nagytakarítást szervezett március 12-tõl a Soproni Városüzemeltetési Kft. A közterületi tisztítási munkák a soproni utakra, parkokra és terekre terjednek ki.
Mint azt Gergátz Gyula fõmérnök elmondta, húsz körzetben helyeztek ki úgynevezett lim-lom konténereket a felesleges háztartási hulladék kezelésére. Egy köbméterig bárki ingyenesen kiszállíthat szemetet a Harkai úti lerakodóhoz. Sopron hét nagy játszóterén kicserélik a homokot, a parkok padjait felújítják.
A nagytakarítási terveken túl a cég már készül a város virágosítására is.

K.Z.

Koszorúzás Ráth emléktáblájánál

Nemzeti ünnepünk és a magyar sajtó napja alkalmából a Kisalföld soproni munkatársai koszorúval adóztak Ráth Mátyás (1749-1810) evangélikus lelkész, az elsõ magyar nyelvû újság, a Magyar Hírmondó szerkesztõje, írója emléke elõtt. Ráth Mátyás egykoron a soproni líceum növendéke volt, emléktáblája a líceum falát ékesíti.

Széchenyi szellemében

Nemzeti ünnepünk alkalmából Széchenyi-díjban részesült dr. Csapody István soproni erdõmérnök, címzetes egyetemi tanár. A nyugalmazott botanikai szakfelügyelõ a természetvédelem, különösen a fitocönológia, erdõtipológia, növényföldrajz, florisztika és erdészettörténet területén végzett nemzetközileg is nagyra becsült tudományos kutatói, valamint oktatói-nevelõi munkásságáért érdemelte ki az életmûdíjat.
A nyugat-Magyarországi Egyetem rektora, dr. Koloszár József elmondta: tavaly az egyetemi évnyitón "Doctor Honoris Causa" kitüntetésben részesítették a soproni tudóst.
G.M.