CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Nyugati Kapu

2001. március 22., csütörtök 10:22


Kétszázharminc lakás épül az Ikva-partján

Díjazták az ötletet

Díjazták az ötletet
Kétszázharminc lakás épül az Ikva partján

Sopronban is szükség van önkormányzati bérlakásokra, hiszen nem tudja mindenki önerõbõl megoldani az otthonteremtést. Az alkalmazottakat, közalkalmazottakat, a  nem piaci keresettel rendelkezõ munkavállalókat a magas ingatlanpiaci árak akadályozzák a lakáshoz jutásban.

A  közgyûlés tavaly egyhangúan elfogadott egy elõterjesztést, amely ezeket a problémákat próbálja meg enyhíteni. A testület a két ötletgazda – Tanay István, a Beruházási Kft. vezetõje és Forrás Béla, a Lackner iskola igazgatója – javaslatát támogatva úgy döntött, hogy a Lackner Kristóf iskola és a Plaza között elterülõ, az Ikva patakkal határolt 2,2 hektáros területen 230 lakással felépítik az Ikva-parti lakóparkot. A beruházás három ütemben készül, elõször a szabad piaci értékesítésû lakásokat, azután a közalkalmazotti és köztisztviselõi kedvezményes áru lakásokat, majd az az önkormányzati bérlakásokat építik meg.
A programról Keglovich István önkormányzati tanácsadó elmondta, hogy a fõ cél – a lakáshiány enyhítése mellett – az önkormányzati lakásvagyon növelése önkormányzati források igénybevétele nélkül, a közalkalmazotti és a köztisztviselõi réteg kedvezményes lakáshoz jutásának elõsegítése (ezt a célt a lakásokhoz tartozó önkormányzati tulajdonú telekhányadok térítésmentes biztosításával szeretnék elérni), valamint az ingatlanárak letörése (a tervek szerint a négyzetméter áraknak a szabad piaci értékesítésû lakások esetében 200 ezer forint alá kell menniük). Az Ipartestület és a Kereskedelmi és Iparkamara többször kifogásolta, hogy a helyi beruházásokból a soproni cégek, vállalkozók nem részesednek kellõ mértékben, ezért a program fontos célja az is, hogy a közbeszerzési elõírások betartása mellett minél több soproni cég, vállalkozó dolgozhasson a lakóparknál, illetve minél több soproni terméket használjanak fel. Az  építkezés kiváló referencia is lehet. A programot késõbb kijelölendõ helyszíneken folytatni szeretnék. A beruházáshoz – az elsõ ütemben – idegen forrásokat is bevonnak, a finanszírozás alapjai lehetnek  hosszúlejáratú banki hitelek, közmûvesítési pályázatok, állami támogatások. Az elsõ, illetve a második ütemben megépített és értékesített lakások eladásából befolyt összegbõl fedeznék a harmadik fázisban elkészülõ önkormányzati bérlakásokat. A lakások nagysága változó, az egyszobástól a háromszobásig mindenki találhat megfelelõ otthont.
A lakások többségéhez garázs is tartozik. Szeptemberben szeretnék elkezdeni a munkát az alapkõletétellel. A kivitelezés az õsszel megkezdõdhetne, az önkormányzat reményei szerint az elsõ két ütemben elkészülõ lakásokat 2002-ben adnák át – mondta Keglovich István.

B. S.