CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SzínházVilág

2001. március 22., csütörtök 20:40


Black Comedy - Játék a sötétben

Black Comedy - Játék a sötétben
Avagy sötétben derül fény egy pár dologra

Peter Shaffer - kortárs angol drámaíró. 1926-ban született Liverpoolban. Eleinte detektívregényeket írt, majd később tévéjátékokat. Első színpadi műve a Five Finger Exercise, mely igazi nagy West End-siker volt.
Shaffer is az 1956-ban John Osborne-nal induló "dühös fiatalok" író-generációhoz tartozik. Kortársaihoz képest sokkal többet őriz meg a drámai formák hagyományos eszközeiből. A totális színház megvalósítására törekszik, ahol a szöveg, a zene, a játék és a jelmez együttesen kell, hogy megajándékozza a nézőt.

A darabot a kassai Thália színház előadásában láthatta a közönség, a Soproni Tavaszi Napok keretében.

A probléma: a sötétség.
A cél: a világosság
A cél érdekében használható eszközök: gyertya (az nincs), gyufa (az sincs).
Zseblámpa!!! De ha az sincs, akkor maradnak a szentjánosbogarak....
Tartalom:
Amikor nem látnak bennünket, hajlamosak vagyunk másként viselkedni. Viszont ha még társaság is van, gátlásaink előbb-utóbb feloldódnak... Brindsley Miller vagyontalan, ámde ambiciózus ifjú szobrász, aki műtermébe várja a különc műgyűjtő milliomost. Pechjére hívatlan vendégek is betopannak... Egy rövidzárlat sötétbe borítja a házat... A sötétben uncsi. Még félelmetes is lehet, vagy mulatságos. Sőt! Könnyen kínossá válhat a sötétség, ha vendégeket is várunk.
Nem túl szerencsés Harold érkezése, akitől a bútorokat vették "kölcsönbe". A helyzetet kínossá Clea - a volt szerető - megjelenése teszi, ráadásul az épp aktuális mennyasszony és az apja is - aki ezredes és mellesleg a szervezettség megszállottja - ott tapogat a sötétben...
A szomszéd, Miss Furnival, a sötéttől való félelmében menekül át, majd kis idő múlva gátlásait teljesen leveti. Ebben segít neki az is, hogy a limonádés üveget a whiskysre cseréli fel.
A rövidzárlat miatt egyre kellemetlenebb meglepetésekben lesz részünk, s közben néha-néha, a fellobbanó gyufaszál fényénél, kiderül még egy s más...
S hogy ki lesz a végén a vesztes?
Ezen az estén biztos, hogy nem a néző, aki a váratlan helyzet egyetlen gondtalan élvezője!