CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2001. március 26., hétfő 22:17


Sopron Szombathelyen - és egy kicsit Észtország is

Sopron Szombathelyen - és egy kicsit Észtország is

Kultúra és időzítés - némi kritikával


Az az érzésem, sajnos, nem a legjobb időzítés zömmel értelmiségi közönségnek hónap utolsó harmadára szervezni programsorozatot - értem ez alatt a Tavaszi Fesztivál változatos eseményeit.

Igaz, nem csupán a hazai látogatókra számítanak a koncertek, színházi esték, kiállítások vagy performance-ok szervezői - de: tegyük a kezünket a szívünkre - zömmel(!) mégis rájuk...

Nem kevesen gondolnak már előre is: a húsvétra, s pénzüket a sonkára, tojásra tartogatják inkább, no meg a nagyszülők, rokonok meglátogatásához szükséges útiköltségre, legyen az benzinpénz, vagy vonat-, illetve autóbuszjegy ára.

Ha pedig még előbre pillantunk: a ballagásokra... Igazán nem kívánnék fogadatlan prókátorként beleokoskodni a nagyok dolgába, de én bizony a Nemzetközi Nőnappal, március 8-ával kezdeném ezt a nagy tavaszi kulturális megmozdulást, s a csillagászati tavasz első napjával fejezném be, így három neves pontja lehetne e napoknak, hiszen éppen a fesztivál felénél zajlanának a március 15-i ünnepségek.

Maradva a mánál: pezsegnek városaink a kultúrától. Árvíz és tőzsdei visszaesés sem veheti el a szellemi értékekre vágyóktól azt, amire igényük van: megmártózás, részvétel, együttes ottlét, ahol a nemzet értelme pallérozódik.

Szombathelyen Haumann Péter főszereplésével adták elő a budapesti Katona József Színház művészei az osztrák Thomas Bernhard A színházcsináló című darabját. (A helyszín a Berzsenyi Dániel Főiskola díszterme volt.) A fordító Győrffy Miklós, a díszlettervező-rendező pedig Gothár Péter.

A soproni Petőfi Színház - Szombathelyen? Igen, Mikó István és Piros Ildikó neve fémjelzi a Mikszáth különös házasságai című Görgey Gábor-darabot, melynek szintén az MMIK adott otthont ma, március 26-án, hétfőn este héttől.

A Városházán zajlott kitüntetési alkalmat hagytam utoljára, úgy érzem, e fontos eseménnyel illik zárnom aktuális szombathelyi ízelítőmet. Ma délután 5 órakor prof.dr.Pusztay János és Villányi Eszter átvette a Lennart Meri észt köztársasági elnök által adományozott kitüntetést.

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.