CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2001. március 27., kedd 19:12


Észt kitüntetéstől világtalan mozizókig

Szombathelyen mindig akad érdekesség (akárcsak másutt)

Észt kitüntetéstől világtalan mozizókig


Kedves Olvasóim, ma ott folytatom, ahol tegnap abbahagytam, az észt kitüntetéseknél. A szombathelyi Városházán nyújtotta át Lembit Luht, Észtország ideiglenes ügyvivője dr.Villányi Eszternek és dr.Pusztay Jánosnak a külföldieknek adományozható legmagasabb szintű észt elismerést, a Mária Országa Keresztjét. A kitüntetett úr a negyedik fokozatú, míg a hölgy az ötödik fokozatú elismerést kapta. A kitüntetés küldője, Lennart Meri észt köztársasági elnök levelet is eljuttatott, melyet az eseményen felolvastak. Dr.Villányi Eszter a Magyar-Észt Baráti Társaság helyi csoportjának titkára, s az e baráti körben végzett tevékenységének elismeréseképpen emlékezett meg róla az észt elnök. Dr.Pusztay János, a Berzsenyi Dániel Főiskola uralisztika tanszékének vezetője az észt nyelv oktatásáért, észt kiadványok megjelentetéséért kapta a kitüntetést.

Kitüntető lehet egy Kanadában zajló tízhetes intenzív nyelvtanfolyamon való részvétel is egy szombathelyi polgárnak. Ugye, Önök szerint is? A Savaria laktanya parancsnoka, Dömény Sándor vett részt elöljárói felsővezető-képző nyelvtanfolyamon a bordeni légibázison. (Torontótól körülbelül 100 kilométernyire.) A tisztek helyi családoknál kaptak elhelyezést, úgyhogy a reggel negyed kilenctől délután fél négyig végigdolgozott nyelvórák után "otthon" megintcsak az angolt volt muszáj gyakorolniuk.

Maradjunk továbbra is személyeknél. A szombathelyi Művelődési és Sportházban lépett fel a Madách Kamara, s adta elő Neil Simon Pletyka című vígjátékát. A szereplők a következők voltak: Sztankay István, Kiss Mari, Tóth Enikő, Szerednyei Béla és Kökényessy Ági.

Március 29-én, csütörtökön délután 6 órakor kezdődik a Világzene-fesztivál a szombathelyi Oladi Művelődési Központban. A Söndörgő: együttes neve. Talán még nem hallottak róluk. Szerb, bolgár, macedón muzsika elemeit ötvözi zenéjük. Balkáni ihletésű zenét játszik a Besh O Drom. Itt lesz a Hétrét, amelyről azt kell tudni, hogy a magyar népzene kelta motívumokkal gazdagított változatát adják elő. Az Ágoston Kvartett sem akármi, "duda-jazz" az ő mesterségük címere... Ha van idejük, ruccanjanak át, kedves Olvasóim!

Zárjuk a mai kis Szombathely-villanást ismét csak személyes hírrel. Nem akármilyen illetőkről lesz szó, hanem vakokról. Tegnap délután (2001. márc. 26. Hétfő) a Savaria Mozi kamaratermében vak közönség számára vetítették le Tímár Péter Vakvagányok című filmjét. A különös hanghatásokkal és egyedi narrátorszöveggel ellátott játékfilm unikum az egész világon. A zsúfolásig megtelt teremben még egy vakvezető kutya is részese volt e moziban szokatlan vendégek önfeledt délutánjának.

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.