CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Nyugati Kapu

2001. március 29., csütörtök 16:18


Cser Ágnes volt az Erzsébet-kórházban tartott fórum vendége

Csak egészség legyen?

Csak egészség legyen?
Cser Ágnes volt az Erzsébet-kórházban tartott fórum vendége

Nem helyben kell a harcot megvívni. Az egészségügyi szférában dolgozók bérgondjait csakis és kizárólag kormánygaranciával lehet kezelni – mondta dr. Cser Ágnes az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének országos elnöke az Erzsébet-kórházban tartott fórumon.

Az egészségügyben dolgozók általános rossz hangulatát nem csupán az elkeserítõen alacsony bérezés okozza, hanem a túlhajszoltság, a kedvezõtlen munkafeltételek, a gazdasági, erkölcsi, anyagi lecsúszás is. Sürgõsen össze kell fognunk, fel kell emelni a hangunkat annál is inkább, mivel az egészségügy válsága, a további romlás megfékezése nem csupán szakszervezeti, hanem társadalmi ügy – hangsúlyozta a szakszervezeti vezetõ, majd szemet szúró statisztikai adatot tett közzé. Míg bankok, pénzintézetek privatizációjára, szanálására – az adófizetõk pénzébõl – az elmúlt tíz esztendõben 520 milliárd forintot költöttek az eddigi kormányok, az egészségügyi és a szociális intézmények mûködési költsége egyre csökkent. A múlt év végén elfogadott kétéves költségvetés sem ad reményt az ágazatnak a felemelkedésre.
Az EDDSZ az ágazat gondjaival foglalkozó programját – a jogharmonizáción túl a dolgozók anyagi felzárkóztatási javaslatát – eljuttatta a kormányhoz, sõt Brüsszelbe is, mivel az uniós csatlakozás egyik feltétele a fizetések emelése.
A fórum címét – Érték-e ma az egészség és az egészségügy? – elemezve az érdekképviseleti vezetõ megállapította, sem az egyik, sem a másik nem számít ma még igazi értéknek. Sajnálatos, hogy a társadalmi elosztás nem biztosít elegendõ pénzt, megfelelõ tárgyi feltételeket az egészségügyre osztott feladatok maradéktalan ellátásához. Cser Ágnes szerint nem szabadna azoknak az embereknek megélhetési gondokkal küszködniük, akiktõl gyógyulást, kezelést, ápolást, jobbulást várnak a rászorulók, az újszülöttõl az idõs korig. Az egészségügyi dolgozók korlátlan dolgoztatása, alulfinanszírozása, átlagon felüli kihasználása az újkori rabszolgatartáshoz hasonlít.
Az EDDSZ elnöke beszélt arról, hogy Mikola István miniszter egyetértett azzal a javaslattal, miszerint csökkenteni kell – az erõs fizikai terhelésnek is kitett – ápolónõk nyugdíjkorhatárát. A közérdekû javaslatot példával is alátámasztotta: hatvan kilogrammos átlagsúlyú beteget alapul véve naponta 2500 kilót mozgat meg egy ápolónõ, legyen az fiatal vagy idõs, gyenge vagy erõs fizikumú. A fórum végén kérdésözönt várt a kívülálló, helyette csupán egyetlen egy dolgozónak – Katona Jánosné az intenzív osztályról – volt kérdése, aki a mûszakiak kettõs bértáblájáról, a nyugdíjkedvezményekrõl, az érdekellentétekrõl, valamint a fekete jövedelmekrõl érdeklõdött.

T.  M.