CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Nyugati Kapu

2001. március 29., csütörtök 16:25


- mondja a jövõvel kapcsolatban Ágota Gábor alpolgármester

Salzburg vonzó modell lehet

Salzburg vonzó modell lehet
- mondja a jövõvel kapcsolatban Ágota Gábor alpolgármester

Az önkormányzat költségvetésének tárgyalásakor többször elhangzott, hogy a város a jövõben jelentõs vagyonnövekedést ér el, hiszen központi támogatásokból, pályázatokból komoly összegekhez jutott. Errõl és a távolabbi kilátásokról Ágota Gábor alpolgármestert kérdeztük.
– Alpolgármester úr! Pontosan milyen összegekrõl van szó, milyen célokra kapták?
– A Kossuth utcai szociális bérlakások céljára kaptunk százmillió forint pályázati támogatást, ezt a beruházást a napokban átadjuk. A Lehár Ferenc utca – Thököly tér, és a Lackner Kristóf utca – SLC pálya környékének csapadékelvezetésére hetvenötmillió forint érkezett. Az igazi nagyberuházásnak számító konferenciaközpont céljaira négyszázmillió forintot nyertünk, terveink szerint az átadás másfél év múlva lesz. Hasonló nagyságrendû feladat az új zeneiskola kialakítása, ehhez négyszázkilencvenkétmillió forint támogatásra számíthatunk. Ennek az idén kezdõdõ beruházásnak városkép-formáló következményei lesznek, hiszen a zeneiskola régi épületének környéke teljesen megváltozik, az érintett tömbbelsõt kinyitják. Erre a környékre tervezzük többek között az új könyvtárat. A zeneiskola a tervek szerint 2003-ban készül el, ám szeretnénk ezt az idõpontot 2002-re elõre hozni, ha kell, akár pótlólagos források bevonásával is.
– Ez a jelen, illetve a közeljövõ. Sokan aggódnak azért, hogy Sopronba kevés beruházó érkezik, szemben Gyõrrel, Székesfehérvárral, Tatabányával, ahol sorra jelennek meg a munkahelyteremtõ új üzemek, vállalkozások. Mi lesz a várossal, ha megszûnik a bevásárlóturizmus?
– Azt látni kell, hogy az említett települések a múltban mindig is ipari bázisok voltak. Ott helyben megtalálhatóak a csarnokok, berendezések és a munkaerõ. Sopron nem rendelkezik mindezekkel. Városunk mindig túlnyomórészt a szolgáltatóiparból élt, ennek ellenére azért ma is vannak jól mûködõ kisebb-nagyobb termelõ vállalkozások, mint a Hirschler-mûvek, az AWF és még sorolhatnám. Nagyobb ipari vállalkozás valószínûleg nem fog letelepedni a városban. Kis- és közepes vállalkozásoktól vannak érdeklõdök, szerintem ezek letelepedése a járható út. Ezen kívül Sopronnak a tudásbázis, a konferenciaturizmus, a kutatóbázis és a minõségi képzés kialakításának irányába kell mennie. Erre vannak bíztató elképzelések, hiszen az egyetemmel való együttmûködésünk sokat ígérõ. Az informatikai képzés kiemelkedõen fontos feladat. Az sem elhanyagolható, hogy Sopron országos jelentõségû logisztikai központ. Ennek a jövõben megvalósulandó nagy beruházásokban (a gyorsforgalmi utak, autópálya, észak-déli vasútvonal) hatalmas jelentõsége lesz. Számomra Salzburg berendezkedése vonzó modell, ott a domináns szolgáltatóipar és a turizmus mellett megtalálhatók a kis és közepes könnyûipari és elektronikus, informatikai – nem környezetszennyezõ – vállalkozások. A városnak a jövõben egy nagy döntést is meg kell hoznia: vagy bezárkózunk – és akkor visszafejlõdünk –, vagy elfogadjuk a kihívást, a fejlõdést, de akkor tudomásul kell venni, vállalnunk kell, hogy Sopron a jelenleginél nagyobb város lesz.

B. S.