CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2001. március 31., szombat 18:43


Kocsmaszínház

Hordón lovagol a csörgősipkás

Kocsmaszínház


(VN)-jelzéssel, tehát szerző nélkül mint Vas Népe-információ látott napvilágot az újság március 31-i, szombati számának 7. oldalán az a hír, hogy az egy éve munkálkodó Szombathelyi Színházbarátok Egyesülete egyrészt bérletsorozatot indít, másrészt saját produkciót is tervez. A logó, mely az április másodikától megvásárolható bérleten is ott látható: csörgősipkás bolond hordón lovagol; jobbjában bot, baljában egy színházi maszk. (Kassai Ferenc tervezte az ábrát.)
"A hét elején megtartott évi rendes közgyűlésen, ahol a tagság újabb egy évvel meghosszabbította az egyesületi elnök, Pavelkovits László mandátumát - nemcsak a bérletsorozat programját hozta nyilvánosságra a vezetőség, hanem többek közt azt is, hogy bár a 'tagdíjfizetési ingerencia' még mindig csekély, a nagyobb támogatóknak köszönhetően az egyesület stabil költségvetéssel bír. A szombathelyi önkormányzaton kívül a Soros Alapítvány és több helyi illetőségű nagy cég is hozzájárul ahhoz, hogy a Kocsmaszínház megvethesse lábát a városban, igényes programot kínálva az (elsősorban kamara jellegű) színházi csemegére éheseknek, színesítve a megyeszékhely kulturális kínálatát" - adja tudtul a Vas Népe.
Jegyek természetesen nemcsak bérletszerűen, hanem a szokásos formában, egy-egy előadásra is kaphatók. Kocsmaszínház, mert a szombathelyi Óperencia Country Club lesz az előadások helyszíne, ami country-kocsma, és az Óperint utcában található, nagyon közel a városközponthoz, nem messze kiváló parkolási lehetőséggel az autóval érkezőknek.
Az első előadás - április 12. 19.00 - Méhes Csaba és Hargitai Gábor Méhek című abszurdja lesz. Április 24. 19.00 - színhely az MMIK (Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ) - Murányi Tünde és Tóth József: Ablak-zsiráf. A Kocsmaszínház bemutatja még Mrozek Mulatság című darabját, a Rómeó és Júliát, de a Bozsik Yvette Társulat Kabaré-ját is. A saját produkció, amelyre az elején utaltam, majd az év második felében kerül színre: Egressy Zoltán Sóska, sült krumpli-ja. A rendezők: Bérczes László és Széles László.

Még mindig kultúra, de most a kevésbé mozgékony fajtából

Szeretettel invitálom Önöket, kedves Olvasóim a szombathelyi Művelődési és Sportházba. Április 13-áig tekinthetik meg Kernstok Károly és a Nyolcak alkotásait. A kiállítást Kratochwill Mimi művészettörténész rendezte. A csoportnak, melyet Kernstok alapított, tagja volt például Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan, Tihanyi Lajos. A több alkotó bemutatása a kiállítás palettáját igencsak színessé teszi, hiszen láthatunk tőlük csendéletet, önarcképet, életképet, tájképet...

Oladról, Szombathely egyik városrészéről már jó párszor említést tettem, helyszín okán - az Oladi Művelődési Központ igen érdekes kulturális kínálatot nyújt a közönségnek. Szombathely városrésze Gyöngyöshermán is, ahol a Zarkaházi Kastély a kultúra otthona. Itt tekinthetők meg mostanság Szervátius István (Szervátius Jenő unokája, Szervátius Tibor fia) szobrászművész alkotásai. Műveiben egyértelműen a keleti filozófiák hatása ismerhető fel. Az önkifejezésre alapszimbólumokat - madár, tulipán, csigavonal stb. - használ. Hitvallása: a hagyománytisztelet. Főfoglalkozása: oltár- és bútorrestaurálás. Igaz, azt gondolnánk, ez elvonja őt az alkotó munkától - de ha belegondolunk, felfoghatjuk úgy is, hogy nincs "sorozatgyártásra", sablonszobrászkodásra kényszerítve: akkor alkot, amikor egy elképzelés igazán megérett a lelkében.

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.