CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2001. április 01., vasárnap 16:03


Német közlekedés; magyar konzul; rendszerváltó miniszter

Kár lenne kihagyni!

Német közlekedés; magyar konzul; rendszerváltó miniszter


Egyveleg, igen figyelemre méltó tartalommal. Ajánlom szíves figyelmükbe!

Milyen közlekedési szabályok változtak Németországban?

_____ Polgár Zoltán, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának főelőadója mondta:
"A németországi magyar konzuli főosztályról érkezett az értesítés az Országos Rendőr-főkapitánysághoz (ORFK), s mi az ORFK-tól kaptuk az információt. A közlekedési szabályok február elsejével léptek életbe. Azt hiszem, fontos, hogy a magyar sofőrök is megismerjék a legalapvetőbb módosításokat.
Németországban február elsejétől autóvezetés közben tilos telefonálni, tárcsázni, SMS-t küldeni, az internetről adatokat lehívni, ha a mobiltelefon a kézben van. Telefonálni csak álló, vagy be nem indított kocsiból lehet. Ha a tulajdonos a kocsiba mikrofont szerelt, akkor természetesen használható a mobil.
Két hónapos türelmi időt hagytak a német hatóságok, ám április elsejétől már hatvanmárkás büntetést szabnak ki a szabályt megszegő sofőrökre. A telefonáló biciklisek harminc márkát fizetnek április elsejétől."

Szintén ő mondta a németországi körforgalmi rend módosulásáról:

"A február elsejétől érvényben lévő szabály szerint, ha a körforgalom előtt elsőbbségadás táblát helyeztek ki, akkor a körforgalomban lévő autósnak van elsőbbsége. A német szabályok rögzítették, hogy a körforgalomba behajtáskor nem, kikanyarodáskor viszont kell indexet használni. A szabályban szerepel, hogy a körforgalomban tilos várakozni." /A teljes cikk a Vas Népe március 24-i számának 3. oldalán szerepel, a 'Megkérdeztük' rovatban. A szerző: Krilov István/

Mi a helyzet az európai állatbetegségekkel?

_____ Móritz Lajos a Vasi Húsipar kereskedelmi igazgatója. (pá) szignóval jelzett cikkében a szerző tőle érdeklődött a száj- és körömfájásos megbetegedésekkel kapcsolatban.
"A kór azért is veszélyes lehet, mert még a jól átsütött hús is tartalmazza a fertőző anyagokat, pusztulásukhoz igen magas hőmérsékletre lenne szükség. Hazánkban még egyetlen beteg állatot sem észleltek, talán ennek köszönhető, hogy a marhahús iránti kereslet nem csökkent. ... Külföldről pedig egyre többen igénylik a magyar piac kínálatát, nyugatról, főleg Németországból, a sertést keresik. Kelet felől, Románia, Görögország sertést, marhát egyaránt rendel" - áll a cikkben.

Hogyan került Anna a Paradicsomba?

_____ Kohuth Anna Magyarország tiszteletbeli konzulja a Seychelle-szigeteken. Ma Anna Butler-Payette a neve mint Alain Butler-Payette feleségéé. A szentpéterfai származású sikeres üzletasszony (utazási irodája van, mellyel az Utazás 2001 kiállításon - Budapesten - is részt vett a közelmúltban) mondja:
"A Seychelle-szigetek világa valóban maga a Paradicsom. ... Ennek ellenére mi szerettünk volna Magyarországon élni, de a férjemnek akkoriban nem akadt megfelelő munka itt. Így hazament a szigetekre, én megszültem itthon a fiunkat, befejeztem az egyetemet, s csak ezután követtük őt mindketten. Bíztam magamban, azt gondoltam, beszélek néhány nyelvet, majd boldogulok ott is. De a szláv nyelvekkel nem sokra mentem a trópusokon, az ottani hivatalos beszédmódot nem értettem, ezért muszáj volt intenzív tanulásba fognom. Az intézményekben ugyanis angolul tárgyalnak, a templomban franciául imádkoznak, a boltban meg kreolul társalognak." /A cikk a Vas Népe március 24-i számának 8. oldalán olvasható. Szerzője: Simon Erzsébet./

Privatizáció...

_____ Nagy Ferenc Józseffel, az Antall-kormány mezőgazdasági miniszterével szintén a március 24-i Vas Népében találhattak interjút az olvasók. Kozma Gábor beszélgetett vele. A volt miniszter mondta:
"A Kádár-rendszernek nagy tapasztalata volt a beépülésben. Bukása előtt kirajzottak káderei, s megtapadtak a legkülönfélébb szerveződésekben. A kisgazdapártra különösen fájt a foguk, hiszen az negyvenötben 57 százalékos, özönvízszerű győzelmet aratott. Ez az emlék élhetett a baloldali vezetőkben, amikor a legképzettebb embereiket küldték ránk. Kimondom, akkor is kimondtam: Torgyán József egy csodálatos képességű ember e játszmában, ő magát is úgy aposztrofálja, hogy üstökös, zseni." Az újságíró kérdése: Miként lehet az, hogy ön nem vette időben észre az "üstökös" felbukkanását? "Észrevettem, de akkorra már a 44 parlamenti képviselőből 18-19 Torgyán mellett állt. Mi hivatalhoz voltunk kötve, szűk mozgástérrel. Minden időmet és erőmet lekötötte a miniszteri munka. Kaptam a jelzéseket, hogy tenni kellene valamit Torgyán ellen, mert mindent leront vidéken, amit mi keservesen felépítünk." Nagy Ferenc József véleménye az, hogy Antall József elsősorban a külügyet tartotta fontosnak. "Állandóan Eötvös Józsefre hivatkozott, az ő szellemében akarta az államgépezetet kiépíteni. Köztudott volt az is, hogy Jeszenszky helyett ő az igazi külügyminiszter. Sajnos, az agrárium igazi jelentőségét nem ismerte fel. Ez óriási hiba volt." Kozma Gábor kérdése: Jelezték ezt Antall Józsefnek? "Többször is. Azt mondtam neki, hogy az a magyar kormány, amely a mezőgazdaságot a második helyre teszi, az nem ismeri a valós helyzetet. Hiszen nekünk a mezőgazdaságra kellene építenünk a könnyű-, a feldolgozó- és a konzervipart. Erre fel a privatizációs miniszter akkor úgy döntött, hogy az élelmiszeripari objektumok külföldieknek eladhatók. Így kikerült a kezünkből a növényolajipar, az élelmiszer-feldolgozás, a konzervipar és a cukoripar. Ha a jelenre vetítjük az akkori döntés következményeit, tekintettel az európai uniós csatlakozásra, akkor szinte kilátástalan a helyzetünk."

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.