CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szinte hihetetlen

2001. április 03., kedd 12:06


Egy közvélemény-kutatás eredménye

Mi európaiak így nézünk ki

Mi európaiak így nézünk ki

53%-a az európaiaknak beszél egy második nyelvet; 26%-uk harmadik nyelvet is ismer. Az angol magasan a legnépszerűbb második nyelv.

A fiatalok nagy hányada Németországban, Franciaországban és Angliában országuk polgárának nevezi magát szívesebben, míg az olaszoknál a fiatalok 40%-a szívesebben nevezi önmagát európainak.

1999-ben az EU-ban élő 21 és 35 év közöttiek kevesebb, mint 2%-a dolgozott más EU-országban.

Az angolok évente átlagban 109 alkalommal érintkeznek szexuálisan, míg a németek 97, a hollandok 90 alkalommal, de az oroszok 122 és a franciák 121 légyottot neveztek meg.

Az EU-ban élő fiatalok és az azon kívüliek közti különbség jelentősen csökkent, mivel a technikai és műveltségi feltételek a kívülállók számára is adottak, és ez a lehetőségeket megteremti az azzal élni kívánók számára.

Az Internet-használók főbb adatai Európában: (az első szám a használók számát, míg a második a havonta percben kifejezett használati időt mutatja). Anglia: 32,5%, 36,7 perc. Dánia: 28,3%, 45 perc. Franciaország: 27,8%, 45,9 perc. Németország: 33,4%, 70,4 perc. Spanyolország: 38,8%, 66,7 perc.

A lengyelek 70%-a szeretne csatlakozni az EU-hoz, 60%-uk határok nélküli Európában kíván élni, 96%-uk nem szándékozik részt vállalni a politikai életben.

A fiatal (21 és 35 év közötti) európaiak 30%-a támogatja a nyitott piacokat és a szabad kereskedelmet, de közel annyian ellenzik is azt.

Az olaszok több, mint harmada támogatja a globalizációt - őket a németek követik. A franciák és az angolok támogatják azt legkevésbé.

Angliában úgy gondolják, hogy a globalizáció növelni fogja az üzletkötések gyorsaságát és hatékonyságát. A franciák is úgy látják, hogy a gazdaság élvezni fogja a technológiai fejlődés előnyét.

Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Angliában a globalizáció ellenzőinek az a legfőbb indoka, hogy a nemzeti függetlenség veszít jelenlegi értékéből, és túl nagy hatalom kerül néhány globális konzorcium kezébe.

A jelenlegi 21 és 35 év közöttiek, valamint szüleik generációja közötti legfőbb különbségek jellemzői: mindegyik országban a jelentős technológiai fejlődés jelenti a legfőbb különbséget, amit a családban végbemenő változás követ. Érdekes, hogy a bűnügyek, a kábítószerek és a szexuális szokásokban bekövetkező változások csak 10%-ban nevezettek problémaként. A mobilitásban, tanulásban és a vallások gyakorlásának viszonylatában nyilvánvaló a változás, de ez jelenti a legkevesebb különbséget a generációk között.

A TIME magazin 2001. április 2-i száma alapján



Tvordy György <gytvordy@sopron.hu>