CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2001. április 04., szerda 20:45


Igazságok Szombathelyről

Rájár a rúd a jókra

Igazságok Szombathelyről


Ahogyan az elektronikus médiákban már megszoktuk - mert mit tehetnénk, tüntessünk a különböző cégek székházai előtt látványos plakátokkal(?) -, "A" hír a rossz hír. Ma, április 4-én szerdán hallgattam a Kossuth Rádió egyik egész-órakor sugárzott hírcsokrát. "Híreket mondunk. Három halottja és... sebesültje van..." (A sebesültek számára, sajnos, nem emlékszem pontosan - pedig hányszor megfogadtam már, hogy minden egyes, általam meghallgatott híreket felveszek magnóra!!!) No, így kezdődik a híradás - legyen így ezennel Vasból is. Vegyük a rosszakat sorra.

A Vas Népe április harmadikai, keddi számának negyedik oldalán mint (VN), azaz Vas Népe-információ szerepel a következő:

Püspökmolnári - Az erdei tisztáson, a 14 éves gazdájától alig három méterre lőtte le a vadász Frakkot, a német vizslát. A fiú édesanyja károkozás miatt feljelentést tett.

"Volt egy kutyám, szürke foltos német vizsla. Frakk most lett volna ötéves. Imádott futni, szabadon. Közös sétáinkon élveztük a szabadságot, a jó levegőt. Azon a napon pórázon vittem a püspökmolnári erdőbe. Amikor elértük a tisztást, levettem a pórázt, s övé volt a világ. Egyszerre egy ember lépett elő a bozótosból. Zöld ruhában, dupla csövű puskával. Rövid kérdések következtek, rólam és a kutyámról. Majd elhangzott a parancs: Hívd ide a kutyádat! Frakk szófogadóan elindult felém, de megpillantotta a gyanús figurát. Megtorpant, megérezte, nagy baj van. Másodpercek múlva a dupla csövű puska golyója a szeme közé fúródott, és a lövedék szétloccsantotta a koponyáját. Mindez tőlem alig három méterre történt", idézi fel a szörnyűséges perceit a nyolcadikos fiú.
Az édesanya feljelentése nyomán az ügyben károkozás miatt rendőrségi eljárás indult. Információink szerint az ügy a szombathelyi kapitányságról átkerült a vasvárira, ahonnan visszairányították az aktát, mivel abban a pontos helyszín nincs feltüntetve. (Zsennye és Püspökmolnári között van a két kapitányság határa.) Nemes Lajos, a Pannonia Vadásztársaság elnöke, aki az édesanya leveléből értesült az esetről, elmondta: csak a lakott területtől 300 méteren kívül, és a felügyelet nélküli ebet lehet kilőni. (Az érintett vadászt nem sikerült elérnünk.)
"Álmatlan éjszakáimon siratom a kutyámat. Frakk azt hiszi, elárultam őt. De nem, csak féltem. Ő pedig az örök vadászmezőkön futkározik, ahová nem jutnak el az ilyen szigorú, érzéketlen zöld ruhások."

Újabb sok rossz - egy csokorban (nem élet-ellenes ügyek, mint az előző, ezt előrebocsátom)
Vas Népe, 2001. április 4. Szerda - Olvasóink írják rovat, az 5. oldalon

"Bosszantó hibák A megyeszékhelyen járva egyre többször bosszantja fel magát az ember. Talán két éve a belváros új utcanévtáblákat kapott. Hogy, hogy nem, e táblákon a felirat olyan kicsire sikeredett, hogy eredeti funkciójukra, a tájékoztatásra alig alkalmasak. A felháborodás nyomán a városépítési tanácsnok ígéretet tett arra, hogy a táblákat a készítő költségére kicseréltetik. Kérdéseim: ez miért csak a terület egy részén történt meg? Miért nem cserélték ki a táblákat például a vasútállomás környékén? Talán nem kell bizonygatni, hogy a tájékoztatás, tájékozódás éppen ott mennyire fontos.

A Művészetek Házát szépen felújították. Köszönet pártállástól függetlenül minden politikusnak, aki a megvalósítását támogatta. Színvonalasak a programok, csak azt nem tudom, a meghirdetett kiállítások mikor és hogyan látogathatók. A múltkor én is megnéztem volna az egyiket. El is mentem, de a zárt ajtók láttán némi morfondírozás után visszafordultam. Nem is olyan rég még híradások sora szólt az épületben nyíló művészkávézóról, könyvesboltról. A Fő térre nyíló földszinti helyiségek már több, mint két éve üresek, se kávézó, se könyvesbolt. Miért? Ki a felelős azért, hogy bérbeadásuk elmaradása miatt milliós bevételektől esik el a város?
Néhány méterrel arrébb igazi közbotrány a sísáncnak titulált mélygarázslejáró. Ha jól emlékszem, még valamiféle demonstráció is volt a lebontásra került "mediterrán ház" védelmében. A mostani megoldás a "városvédők" igazi arculcsapása. Esetleg nem lehetne pályázatot kiírni a sísánc környékének esztétikai rendezésére? Hátha van valakinek valamilyen jó ötlete. Szöllősi Róbert"

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.