CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Nyugati Kapu

2001. április 05., csütörtök 09:46


Ötvenegy lakást már átadtak

Lakópark: ízlés és praktikum

Lakópark: ízlés és praktikum
Ötvenegy lakást már átadtak

Sopron egyik legértékesebb ingatlanján, a Lövérek aljában (a volt városi kertészet helyén) a Besenyõ út 14. szám alatt két hektáron  215 lakásos lakópark épül. Az A2 Építész Iroda Kft. tervei alapján, a Verarbeiten Pausits Kft. fõvállalkozásában, a Transelektro Rt. tulajdonában lévõ Sopron Park Kft. – mint beruházó – a munkálatok elsõ ütemében, március végén 51 lakást adott át.

Dési Albert, a Gazdasági Minisztérium fõtanácsosa elmondta, a Besenyõ úti lakópark hazánk tíz meglévõ ilyen jellegû legnagyobb létesítményeinek egyike. Az államigazgatási szervnek is siker, hogy az eddig pangó lakásépítések végre kimozdultak a holtpontról. Czigány Gábor, a Transelektro Rt. ügyvezetõ igazgatója beszélt a két-három és négyszintes házakról, amelyekben a 30-120 négyzetméter alapterületû otthonok minden igényt kielégítenek. A lakásokhoz erkély, tetõterasz, vagy saját használatú kiskert tartozik. A mindössze 30 százalékos beépítettségû, körülkerített lakópark biztonságát mágneskártyás automata beléptetõ rendszer szavatolja.
Molnár Róbert, a Sopron Park Kft. ügyvezetõje mutatta meg a lakásokat, amelyek négyzetméter ára 215 és 275 ezer forint között mozog. A lakások nem a vevõk pénzébõl és kockázatára épülnek, mivel már a vételár húsz százalékának befizetésével megvásárolhatók. A fennmaradó nyolcvan százalékot beköltözéskor kell kifizetni.
Ezzel lehetõség nyílik arra, hogy a vevõ banki jelzáloghitelt vegyen fel az OTP-tõl, vagy a Postabanktól. Egyébként a többmilliárd forintos beruházás saját tõkébõl, valamint a Postabank felettébb kedvezõ finanszírozásában valósul meg. A hitelkonstrukciókat Balog Béla, a Postabank észak-dunántúli régiójának ügyvezetõ igazgatója ismertette. A kölcsönök folyósításának elintézéséhez a beruházó segítséget nyújt. Az árakat csökkentheti, hogy szinte minden lakás esetében állami támogatás is igényelhetõ.
A lakások érdekessége, hogy Magyarországon ma még egyedülálló, egyedileg mérhetõ távfûtési technológiával készülnek, csak a tényleges fogyasztást számlázzák. Künszler Béla, az ÉDÁSZ Rt. vezérigazgatója mint társberuházó, a szolgáltatás nyújtója, és leányvállalatuk, a Soproni Fûtõerõmû Kft. szerzõdésben garantálja, hogy a távfûtés díja mindenkor alatta marad az egyedi gázfûtés árának, sõt az elsõ évben a lakók 25 százalékos kedvezményt kapnak a távfûtés díjából.
A beruházó és a kivitelezõ cég gondot fordított arra, hogy a terület zöldövezeti mivoltát megtartsa. A különbözõ szintû épületek tervezésénél és elhelyezésénél a kilátás zavartalanságára is ügyeltek.
Dr. Gimesi Szabolcs polgármester és Ágota Gábor alpolgármester gratulált a 2,5 milliárdos, minden igényt kielégítõ beruházáshoz, amely a várost gazdagította.
Köszönetet mondtak a hivatal mûszaki- és fõépítészi irodái vezetõinek, akik hatékony együttmûködésükkel járultak hozzá a Besenyõ úti lakópark, valamint az 1,2 hektáros szabadidõs terület létesítéséhez.
A most átadott (nyolcvankét százalékban értékesített) ötvenegy lakást májusban, júniusban hetven (ötven százalékban értékesített), augusztusban és szeptemberben harminckettõ, az év végén pedig hatvan újabb követi.

Török Magda