CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2001. április 05., csütörtök 20:16


Képek, 'rongyok', érdekességek

Kiállítások Szombathelyen

Képek, "rongyok", érdekességek


Szombathelyen a város kulturális rendezvényeiről - kiállítás, előadás, zenei esemény, színházi előadás, mozifilmek - a Szombathelyi Műsor című kis kiadványból értesülhetünk. Éppen az áprilisi számtól láthatunk ismét egy kis változást, megújulást szerkezetében, külső megjelenésében. Szerencsére a formátum maradt. Keskeny, karcsú, jól kézbefogható jószág a művelődési házak pultjairól szabadon elvihető füzetecske. 32 oldalas, s kemény borítóján is kihasználták tervezői a helyet, az első belső oldalon a tartalomjegyzék és az impresszum, a hátsón pedig a Belváros vázlatos térképe, számozott körökkel jelölve azon intézmények helyét, ahol a műsorfüzetben szereplő rendezvények zajlanak. Az utolsó számozott oldalakon ráadásul ezekről minden adat (cím, telefonszám) is megtalálható, hogy a kultúrára szomjas polgár érdeklődhessen, ha valami felkeltette figyelmét, de nem érzi eléggé bőségesnek a rövid, ajánló jellegű tájékoztatást.

Szemlézzünk akkor!

A Szombathelyi Képtárban (Rákóczi F. u. 12., Tel.: 94/ 508-800, szkeptar@elender.hu, www.elender.hu/szkeptar) április 9-ig tekinthető meg Mersits Piroska festőművész ránk hagyott művészete. (Vés, 1926. július 21. - Budapest, 1988. december 5.)

Április 22-ig ugyancsak itt sétálgathatunk A kert-ben, ahol kortárs képzőművészeknek a "kert" témaköréhez kapcsolódó alkotásai láthatók - hagyományos képzőművészeti technikák és multimédiás alkotások, valamint történeti visszatekintés a kertművészet elmúlt évszázadaira.

De ha már itt vagyunk, április 29-ig tart nyitva a Nőművészek Vas megyében I. - Kedves tárgyak tárlat. "Vas megye művészetének múltját, elfeledett értékeit kutatja és tárja a látogatók elé a művésznőket bemutató kiállítás. Olyan művésznők alkotásaival találkozhatunk, akik a 20. század első felében aktív résztvevői voltak a megyei és országos tárlatoknak, hazai és külföldi művészeti iskolákat látogattak. (Biczó Ilona, Esseő Erzsébet, Fábián Mária, Knébel Riza, Reismann Marian). A kiállított festmények, szobrok, grafikák és fotók nagy része magángyújteményekból most kerül először a közönség elé" - áll a Szombathelyi Műsorban, a 2. oldalon.

A Savaria Múzeum (Kisfaludy S. u. 9., Tel.: 94/ 312-554, nyitva kedd-péntek 10.00-17.00 óráig) kamaratermében április 15-ig látható Műtárgyak a fotós szemével címmel Székely Anikó kiállítása. A díszterem ad otthont Kovács Péter festményeinek. A múzeum állandó kiállításai: "Tájak, korok, települések", "Jáki apostolszobrok", valamint a római kori kőtár - Lapidarium.

Az Oladi Művelődési Központban (Simon I. u. 4., Tel.: 94/ 509-380) április 17-ig csodálhatjuk és tanulmányozhatjuk a szombathelyi és testvérvárosi foltvarrók közös tárlatát, a Nemzetközi patchwork kiállítást.

Az MMIK, Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ (Ady tér 5., Tel.: 94/312-535, info@mail.vmmik.hu, www.vmmik.hu, programajánló: vas.savaria.hu) Médium Galériájában április 22-ig a következő kiállítás látványvilágában mártózhatnak meg: Egy fényévvel a XX.század után" - a fényábrázolás lehetőségei.

Jöjjenek, kedves Olvasóim, nézelődjenek, ha van idejük - előtte azonban a megadott elérési pontokon érdeklődjenek, nincs-e változás, nehogy hiába fáradjanak! (Amikor a Szombathelyi Műsor készült, az időpontok, helyszínek és rendezvények EZEK voltak, s én azon füzetecske alapján dolgoztam. Ha bármi elírást tapasztalnak, kedves Olvasóim, azt se az én bűnömül róják fel. Igyekeztem maximálisan odafigyelni a kimásolásnál.) Persze, ha mégis valami malőr ütne be, s netán telefonon, e-mailen is téves tájékoztatást kapnak, Szombathelyen azért mindenképpen el lehet tölteni néhány órát, egy napot unatkozás nélkül...

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.