CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szinte hihetetlen

2001. április 06., péntek 13:05


Nagy a harc a repülőgépgyártók között.

Mi a fontosabb: gyorsan vagy olcsón?

Mi a jobb: gyorsan vagy olcsón?

A világ legnagyobb repülőgépgyártói ilyen kérdéseket tesznek fel a jövőre vonatkozóan. A múlt héten az amerikai Boeing bejelentette, hogy tervei szerint a 747-es jumbo jet-jének módosított változatát tervezi, ami méretében kisebb, de a hangsebesség közelében repülő légi jármű lesz.

Ezzel szemben az európai vetélytárs, az Airbus örömmel gyűjti a megrendeléseket az 555 ülőhelyet tartalmazó, emeletes, A380-nak nevezett óriás gépére.

A tervezett Boeing Sonic Cruiser

Azt is mondhatnánk, hogy a Boeing nem tud versenyezni az Airbus 10 milliárd dollárt is meghaladó projektjével, de az amerikai cég szerint a megrendelők az ő tervét támogatják. A Boeing 100-300 ülőhelyet tervez, és a hangsebesség 95%-án vagy efelett kíván repülni. Ezzel csak az a baj, hogy ilyen sebességhez az üzemanyagfogyasztás jelentősen megnő. Ezen kívül számításba kell venni, hogy a repterek zsúfoltsága tovább növekszik, és az A380-as költségei alacsonyabbak. A Boeing terve a nagy távolságú utakra és kisebb repterekre kedvezőbb, amire az utasok is szívesebben fizetnek.

A Marc § Spencer angol áruházlánc bejelentette, hogy 38 európai áruházát bezárja és amerikai üzletfelek részére értékesíti. Tevékenységét a jövőben angliai csomag-küldő működésére kívánja koncentrálni.

Ki aggódik gazdasági recesszió miatt? Nyilvánvalóan nem az olasz ékszervásárlók, akik 2000-ben 62%kal növelték a Bulgari ékszerbolt-hálózat nyereségét.

Az angliai pub-ok szervezete bejelentette, hogy nyereségük jelentősen csökkent a száj- és körömfájás miatti vendégszám-kiesés következtében.

A német biztosító óriás, az Allianz előrehaladott tárgyalásokat folytat a Dresdner Bankkal annak érdekében, hogy megoldást dolgozzanak ki a német vállalkozások komplex kereszt-részvényekből származó gondjaira.

Az európai munkanélküliség legújabb adatai (az első szám a 2000. januári, a második a 2001. januári adatot jelzi): Franciaország: 10,5%, 9%. Németország: 11%, 10%. Olaszország: 11,4%, 9,9%. Anglia: 5,9%, 5,2%. Magyarországon 2000-ben 6,4% volt a munkanélküliség nagysága.

Bush amerikai elnök ki akar lépni a Kyotoi Egyezményből, mivel a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése sértené az amerikai gazdaságot.

A Három Tenor Pekingben kíván koncertet tartani, hogy ezzel is támogatásukat adják Peking olimpiát szervező szándékának.

Merv Griffin és Eminem közös producerrel rendelkezik.

A svájciak mérgesek, mert mostanában a kínaiak St. Bernard- húst esznek.

A TIME magazin 2001. április 9-i száma alapján



Tvordy György <gytvordy@sopron.hu>