CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2000. oktĂłber 11., szerda 00:00


Megalakult a Sopron MJ Városi Kereskedelmi és Iparkamara

Megalakult a Sopron Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara

A gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény 4.§(1) kimondja, hogy "Területi gazdasági kamarák a megyékben, a megyeszékhelyen kívüli megye jogú városokban és a fővárosban működnek." A Kormány 106/2000. (VI.28.) Korm. rendelet 12.§(1) pedig arról szól, hogy "A területi gazdasági kamarák küldötteinek megválasztását (Sopronban szeptember 27-én volt) követően... a megyeszékhelyen kívüli megye jogú városi kamara esetén alakuló küldöttgyűlést kell tartani."

2000. október 10-én kedden, 15.30-kor a Kereskedelmi és Iparkamara Deák tér 14. szám alatti székházában sorsdöntő ülésen vettek részt a kamara soproni küldöttei.
A fontos döntéssorozat tavasz óta folyamatban lévő előkészítését követően, a gazdasági kamarákról szóló törvény értelmében, dönteniük kellett a városi kamara megalakításáról, az önállóságról, illetve a más területi kamarához való csatlakozásról, valamint a tisztségviselők megválasztásáról.

A kamarai székházban zajlott eseményekről Kocsi János titkár tudósít:
A 16 órakor kezdődött küldöttgyűlés levezetését a küldöttek Tóth Kálmánra (Scarbantia Rt) bízták, majd a mandátumvizsgáló bizottság tagja, Hegedűs László (Sopron és Környéke Víz- és Csatorna Rt) jelentést tett a megjelent küldöttek létszámáról és megállapította, hogy az ülés határozatképes. Ezt követően a választási-, a tagozati jelölő-, a kamarai jelölő-, a mandátumvizsgáló- és a szavazatszámláló bizottság munkájának értékelése hangzott el, melyek lényege az volt: minden rendben és törvényesen zajlott le.

Halbritter Mátyás, az Országos Választási Bizottság tagja köszöntötte a megjelenteket és ismertette az országos tisztségekbe küldés szabályait. Felhívta a figyelmet arra az új lehetőségre, miszerint a kamara egy plusz főt, a kézműipar képviselőjét delegálhat az országos elnökségbe.
16 óra 35 perckor a levezető elnök ismertette a következő napirendi pontot: a Sopron Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara megalakításának kérdését, egyben felhívta a küldöttek figyelmét a döntés jelentőségére és a döntéshozók felelősségére. Ezt követően a küldöttek nyílt szavazással, egyhangúlag az önállóan működő Sopron Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamarára szavaztak. A döntést tapsvihar köszöntötte.
A személyi kérdések eldöntése előtt a levezető elnök a választás módjáról tájékoztatta a küldötteket, kiemelve: minden szavazás előtt döntés lesz arról, hogy nyíltan vagy titkosan akarnak-e szavazni (később kiderült, hogy egy kivételével a nyílt szavazás mellett döntöttek a küldöttek). Jelezte, hogy minden jelölt bemutatkozására sor kerül, bár valószínűleg mindenki ismeri a jelölteket.

Ezután két órán keresztül zajlott a személyi kérdésekről a szavazás, a következő eredménnyel:
A kamara elnökségének tagjai:
Elnök: Horváth Vilmos üzletágvezető (Kisalföld Volán Rt).
Általános alelnök: Gréczi József cégképviselő (Grémo Kft).
A kereskedelmi tagozat által választott alelnök: Szakács Gyula ügyvezető (Bakler és Triton Kft).
Az ipari tagozat által választott alelnök: Bakonyi Gábor ügyvezető (Falco-Sopron Kft.)
A kézműipari tagozat által választott alelnök: Horváth Lajos ügyvezető (Elektron GM Kft.)
Elnökségi tagok: Erdősi Tiborné egyéni vállalkozó, Horváth Csaba cégképviselő (Schaho Bt.), Tabányi György ügyvezető (LT Trans Kft), Tóth Zoltán ügyvezető (SOFÉS Kft.)
Az Ellenőrző Bizottság tagjai: Hegedűs László vezérigazgató (Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Rt.), Takács Miklósné elnök (Szakinfo Szövetkezet), Tóth Kálmán elnök-vezérigazgató (Scarbantia Rt.)
Az Etikai Bizottság tagjai: Feldinger György egyéni vállalkozó, a bizottság elnöke, továbbá - Balogh Lajos, Bircher Ottó egyéni vállalkozó, Faragó András egyéni vállalkozó, Faragó Egyéni Cég és Zách Zoltán egyéni vállalkozó.
A kamara elnöksége a küldöttgyűlés után megtartotta az első ülését, amelyen több kérdésben döntött, és megbízta Kocsi Jánost a titkári teendők ellátásával.
KJ