CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Nyugati Kapu

2001. április 11., szerda 08:55


Várospolitikai kérdések a Fidesz sajtótájékoztatóján

A Széchenyi-tervtől a Lővérekig

A Széchenyi-tervtől a Lővérekig
Várospolitikai kérdések a Fidesz sajtótájékoztatóján

A választási előkészületek, az aktívabb kommunikáció jegyében tartott sajtótájékoztatón Havas András helyi elnök és Ágota Gábor alpolgármester ismertette a Fidesz soproni szervezetének álláspontját néhány várospolitikai kérdésben.
A Sopronra szabott Széchenyi-terv lehetőséget biztosít a lakásszám bővítési,  átalakítási program kivitelezéséhez. A SIK Kft.-vel együttműködve kidolgozás alatt áll a tervezet. Szándékuk szerint az eddiginél több önkormányzati bérlakást kívánnak teremteni, nem hanyagolva a felújítást sem - hangsúlyozta Ágota Gábor alpolgármester. E programba bevonható a Major köz, a Flex-Magazin, a Hátulsó utca és a Táncsics utca néhány épülete. A Széchenyi-terv egyebek mellett optimális lehetőséget kínál a borturizmus erősítésére, a hagyományos poncichter pincesornak a városon belüli létrehozatalára. Megkezdődött a panel lakások energia racionalizációs és felújítási tervezetének kidolgozása.
A közgyűlés által elfogadott, a városképet 15-20 évre meghatározó településszerkezeti terv eldöntötte azt a vitát, hogy Sopron megőrizze-e és tovább vigye kisvárosi mivoltát, vagy felvállalja a dinamikusan fejlődő, az EU-s csatlakozás után a régióközpont kulcsfontosságú szerepét betöltő nagyváros szerepét. A városatyák az utóbbi mellett szavaztak - ismertette az alpolgármester.
  A Lővérekre elrendelt változtatási tilalomról Havas András elnök beszélt. Mint ismeretes, a Szilenció Hotel helyén 39 méteres, a Várisi úton 46 méteres épületek tervét a város elutasította. A Fidesz ezzel egyetértve azt szeretné, ha a Lővérek miliője megmaradna, az alpokalji Lővérek nem lenne metropolisz. A Lővérek változtatási tilalma immár társadalmi ügy.
A Fidesz helyi elnöke beszélt a háziorvosi szerződések megújításáról. A Fidesz véleménye, hogy mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az orvosok megvásárolhassák a rendelőket, műszereket, eszközöket, sőt a maradéktalan ellátás érdekében felújításra, fejlesztésre is maradjon elegendő forrás.
Ágota Gábor és Havas András leszögezték: a Fidesznek a városi koalíciós partnerrel való kapcsolata jó, a politikai szerződéseket betartják. Az sem kizárt, hogy a koalíciós együttműködés nem csak a választásokig, azon túl is életben maradnak.

T. M.