CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lélektől lélekig

2001. április 12., csütörtök 17:28


Nagycsütörtök

Ünnepelni - együtt

Nagycsütörtök van. A mai napi olvasmányok és evangélium mind egy ünnepkör, a Húsvét közvetlen előzménye köré csoportosulnak. Az első olvasmányban, a Kiv 12,1-8.11-14-ben az Úr parancsa olvasható arról, hogyan is zajlott le a zsidóságnak a szabadulás, a kivonulás előtti utolsó vacsorája.
A második olvasmányban, az 1Kor 11,23-26-ban az időben első RÖGZÍTETT leírását olvassuk az újszöveségi utolsó vacsorának. Katolikus fogalmazásban a szentmise átváltoztatási részének, a szentség elrendelésének, protestáns fogalmazásában az Úrvacsora eredetének és az emlékezésre felszólításnak történéseit írta le Szent Pál.
Szent János evangéliumából a Jn 13,1-15-öt olvassák fel, az utolsó vacsora történetét.

Jézus tulajdonképpen mindenfajta - kétséget kizáró és "fizikai" - nyom nélkül jött a világba és ment a mennybe. Nem maradt utána más tárgyi emlék, csak néhány tanúságtétel, melyet már az ősegyház is fontosnak tartott "megrostálni".
A nyilvános kutatás, a tárgyak, eszközök keresése csak a IV. sz-tól indult meg dokumentálhatóan. Rengeteg ballépés és néhány nagyon szép ünnep kíséri az ember igyekezetét, hogy ami "visszamaradt", annak eredetiségét bizonyítsa. (Torinói lepel, kendő, kereszt-relikviák stb.)


Az evangélisták és tanítványok - miközben fontosnak tartják, hogy egyéni színezetben adják elő a történteket - tulajdonképpen egy dolgot tartottak fontosnak rögzíteni: azt, hogy Jézus Isten szeretetét hozta a világba, és így, ilyen "minőségben" találkozott az emberekkel. Az evangéliumi részletben olvassuk:
"Húsvét ünnepe előtt történt: Jézus tudta, hogy elérkezett az óra, amikor a világból vissza kell térnie az Atyához, mivel szerette övéit, akik a világban maradtak, mindvégig szerette."
Ahogyan szét lehet történésben választani a szent napok eseményeit, úgy nem lehet egységében megbontani mindazt, ami történt, mert összetartoznak, egy dolgot jelentenek, egy üzenet hordozója minden.
Idén Húsvétkor együtt ünnepelnek mindazok, akik idő- és ünnepszámításaik különbözősége miatt eddig külön ülték meg az ünnepet. Szép lesz ez az idei húsvét, amikor ezen a kiválasztott kis bolygón ugyanakkor lobbannak fel a szívek parazsának és a tűzszentelésnek felszított lángjai.
Legyen minden kis mécs egy találkozás, melynek fénye kihúny, de melege megmarad!
- DI -