CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2001. április 16., hétfő 12:19


Az Országgyűlés Európai Integrációs Ügyek Bizottsága előtt

A soproni Európa-levél

Az Országgyűlés Európai Integrációs Ügyek Bizottsága előtt a soproni Európa-levél ügye

Oldalainkon többször hírt adtunk már arról, hogy a soproni Kuntz Zoltán tavalyi év folyamán született ötlete nyomán Hillebrand Imre, Juretzky Csaba, Nagy László és dr. Winkler András elhatározták, hogy elkészítik a világ legnagyobb borítékját azzal a céllal, hogy Guinness-rekordot állítsanak ezzel fel.
A magyar Országgyűlés Európai Integrációs Ügyek bizottsága legutóbbi ülésének második - a civil szervezetekről szóló - napirendi pontja során tárgyaltakkal egy időben a soproni delegáció is bemutatkozási lehetőséget kapott.
Az Európa-levél eddigi történetét dr. Winkler András ismertette a bizottsággal, s kérte, hogy a magyar hivatalos szervek, lehetőségükhöz mérten, nyújtsanak diplomáciai segítséget az ügy sikeres előmozdítása érdekében.
Az Európai Integrációs Ügyek Bizottsága ülésén a soproniakat dr. Hörcsik Richárd alelnök köszöntötte. A résztvevők egybehangzó véleménye szerint a civil szervezetek kezdeményezéseire - a magyar közéletben betöltött igen fontos szerepük révén - fokozottan figyelni kell. A bizottság tagjai támogatásukról biztosították az Európa-levél ügyét.
A hazai média mellett több nemzetközi televíziós társaság, rádió és újság is érdeklődött az Európa-levéllel kapcsolatos események iránt.

Csak emlékeztetőül: a 2000. év őszén elkészült gigantikus méretű borítékot először a Sopron Plaza földszinti részén állították fel a szervezők. A 25 kg-os, kartonpapírból készült, 8×4 m méretű, 32 négyzetméteres felületű, Romano Prodinak címzett borítékra már több, mint 22 ezer bélyeg érkezett az ország minden részéről.
Időközben a borítékot a soproni Városháza előterébe szállították, ahol bárki megtekintheti azt.
A legújabb hírek szerint a levelet június elején a Magyar Posta kézbesítené Brüsszelbe, vagy Strassbourgba, amely átadása után - amennyiben diplomáciai segítséggel a szervezés sikeres lesz - a Belgika Bélyeg Világkiállításon is részt vehet.
A szervezők elgondolása szerint a borítékba elhelyezendő levél olyan üzenetet tartalmazna, amellyel a magyar állampolgárok az EU-hoz való csatlakozási szándékukat nyilvánítanák ki. Egy bélyeg megvásárlásával bárki lehetőséget kap arra, hogy így a levél feladójává válhasson. A levél tartalmára pedig a szervezők folyamatosan várják a további javaslatokat a már ismert 9401 Sopron, Pf.: 500, illetve az europalevel@sopron.hu címre, esetleg a cyberpress.sopron.hu, témában indított fórumába.