CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2001. április 17., kedd 19:21


Az EU védelmi politikájáról

Az EU jelenleg egyszerre mélyül és bővül

Az EU védelmi politikájáról


Manapság az idő már másodpercekben mérendő - annyira felgyorsult ugyanis. Európához csatlakozásunk "mértékegysége" azonban, úgy tűnik, az ötév. Nos, benne járunk az 1989-től számított harmadik ötévben... A tavaly nyár, ősz? Már történelem. Magyarország legkedveltebb napilapjában 2000. november 18-án, szombaton Máté Józsefnek és Pócs Balázsnak Charles A. Kupchan politológussal folytatott beszélgetését olvashattuk. Az 1958-ban Madisonban (Wisconsin állam) született tudós jelenleg a georgetowni egyetemen tanít, és az amerikai külügyi intézet európai tanulmányok részlegének vezetője. "A globalizált világ olyan burok, amely könnyen kipukkanhat" - mondja. - Szerinte "a Föld 'kormánykerekénél' egyelőre Amerika ül, de ez már nem sokáig lesz így. Európának hamarosan saját magának kell megoldania konfliktusait, az Egyesült Államok pedig inkább Ázsiára figyel... Íme, a szép új világ: akivel Amerika nem törődik, magára marad."
Véleménye az Európa-Amerika viszonylatról? "Hosszabb távon viszont biztonsági kérdésekben is verseny alakulhat ki. Amerikában már most kétértelműen reagálnak az európai védelmi törekvésekre: a színfalak mögött azt gondolják, hogy az európaiak költsenek többet a védelemre, de több befolyást már ne kérjenek. Európában ennek éppen az ellenkezőjét gondolják: szeretnénk több befolyást, de több pénzt már ne kérjenek tőlünk a védelemre. Előbb-utóbb óhatatlanul versengés alakul ki, mert az Egyesült Államok megszokta, hogy minden téren az történik, amit akar."
Az amerikai pénz, internet és információ jóvoltából volt a hidegháború utáni első évtized ilyen jóindulatú - Kupchan szerint...
Az európai egységesülés, beleágyazódva a világ globalizációjába - ennek küszöbén toporgunk immáron tíz esztendeje, és, amint Európából hallik, a belépés után is toporogni fogunk, már ami a munkaerő szabad áramlását illeti... Hogyan alakul tehát az európai védelmi politika, részben itthonról nézve, részben, amit ma az EU-val kapcsolatban erről tudni lehet? Hogyan alakul, formálódik az "egységes" Európa biztonsági téren? Erről beszélt a közelmúltban Szombathelyen dr.Csejtey István, a külügyminisztérium EU politikai kapcsolatok osztályvezetője.

Az EU biztonsági és védelmi politikájának első tartalmas dokumentumát Nizzában fogadták el. Miért van szükség "külön" európai gondolkodásra, amikor védelmi ernyőnek létezik a NATO? Sok olyan pont van, ahonnan fenyegetések érhetik Európát, és a NATO esetleg nem lesz érdekelt. Az USÁ-t esetleg lekötheti nagyobb konfliktus - Tajvan, Korea, Afganisztán -, és ezzel egyidőben kell valamilyen európai esetet kezelni. Fontos tehát, hogy Európának legyen legalább kis létszámú hadserege a válságmegelőzés, válságkezelés szempontjából. Európa most komplex megoldás megvalósításán dolgozik. Eszerint együtt kell alkalmazni a katonai és civil egységeket. Kevés a tapasztalat, hogyan hangolható össze a katonai és a civil tevékenység. Az utóbbiba bele kell érteni a polgári helyreállítást is, a gazdasági, közigazgatási (vízügy, polgári védelem, egészségügy) kapacitásokat. (Magyarország számára különleges lehetőségek nyílnak a civil válságkezelés terén!) Európa a komplex védelmi politikát hosszú távra fejleszti ki. A koncepció már megvan. Ennek értelmében a NATO, illetve az európai hadtest nem kérdőjelezheti meg a másik autonómiáját. Félreértés, hogy párhuzamosságok jönnek létre. Ugyanazokat az erőket, ha szükséges, EU-, ha szükséges, NATO-keretben vetik be. Három sapkájuk lesz: egy nemzeti, egy EU- és egy NATO-sapka.
Ahol mégis valószínűsíthető a párhuzamosság: a légiszállítás, a vezetés (kommunikáció, összeköttetés) és a hírszerzés. Az európai hadtestnek csak a katonai fele tartozik egyébként a NATO-ba, a polgári nem. Ez újítás. Jelenleg Európa egyszerre mélyül és bővül. Komolyabbá válik egysége, új szervezeti felépítés kidolgozásán munkálkodnak - valamint: folynak a tárgyalások a tagjelöltekkel.
Személyes megállapításom: le a kalappal a tárgyalók előtt. Ennyi érdeket, ennyi bizonytalansági tényezőt valahogy összeegyeztetni...
S akkor, ahogyan kezdtük: az idővel, fejezzük is be ezzel. Vajon, ha majd ősszel, mondjuk, novemberben, visszatekintünk napjainkra, amikor már létezik az Európa jövője honlap, melyhez várják az emberek véleményét, illetve majd július közepén összeül Göteborgban a következő európai csúcskonferencia, ahol a tervek szerint létre fogják hozni a védelmi miniszterek tanácsát -, mi minden lesz akkorra máris másképpen, mint ahogyan most van? És... vajon... észre fogjuk-e venni kellő időben, hogy már másképpen van?!

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.