CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Sportcentrum

2000. november 09., csütörtök 00:00


Novemberi Horgász Hírek

Új országos süllõ-rekord

Havonta kívánok ezen a helyen beszámolni a horgászatra érzékenyek részére a Magyar Horgászban közölt érdekesebb eseményekrõl. Ezen túlmenõen, ha valamelyik kedves horgásztársnak lenne mondanivalója, nyugodtan keressen meg e-mailen, és szívesen megjelentetjük írását vagy fényképét, illetve mindkettõt. Segítsetek, kedves horgásztársak változatosabbá tenni ezt a rovatot!

NOVEMBERI HORGÁSZ HÍREK




KÉREM FOLYAMATOSAN FIGYELNI EZT AZ OLDALT, MERT A CIKKEK EGYMÁS UTÁN KERÜLNEK RÁ, AHOGY IDÕM ENGEDI.

REKORDLISTA


PONTY


Mehringer József siklósi horgász a Hotedra tavon július 29-én délután kettõkor fogta meg a nagyobbik rekordlistás pontyát. 0,40-es zsinórján feltolós készség várt az életunt pontyokra. A horgon bojli volt a csali, amit az elõvigyázatlan hal hamarosan ízlelgetni kezdett. Erre a jelre várt a horgász, aki jól beleakasztotta a horgot szegény hal szájába. 20 percig fárasztották egymást. Már megint az ember nyert: a 18,50 kg-os hal az általa nem várt szárazra került.
Nyolc nappal korábban is nyerõ idõpont volt a délután két óra. A csalafinta horgász akkor mézes kukoricát tett a horogra. Ennek sem tudott ellenállni szegény potyka. Ez a hal 17,20 kg (85/74 cm) volt, és hamar lemondott életérõl. Ritka két szép halat zsákmányolt a szerencsés ho-ho.



SÜLLÕ


Csodálatos új süllõ országos rekordot adott a Rába!
Molnár Tamás tíz éves rekordot döntött meg a Rába Vas megyei szakaszán fogott 14,65 kg(117/62 cm) tömegû süllõjével! Így vall a nagy fogásról: "Barátommal harcsázni indultunk azon a napon, augusztus 23-án. Ennek megfelelõ volt felszerelésem is. A 300 gr-os botra 0,45-ös zsinórt szereltem, egy nagyméretû Milward horoggal a végén. Az erõs zsinórra már csak azért is szükség volt, mert eléggé akadós az a terület. Egy holtágban kezdtük a horgászatot, csalihal fogásával: vörösszárnyúakat tudtunk zsákmányolni, így aztán egy vörösszárnyú keszeg került az én horgomra is. Így indult a harcsázás.
- Este fél kilenc volt, a füllesztõ, forró nyári nap ugyancsak meleg alkonya. Alacsony rábai vízállás, kristálytiszta víz. A bedobás után két perccel már kapásom is volt, eléggé erõteljes. Túl sokáig nem is tartott a fárasztás, egyrészt a rendkívül erõs szerelés miatt, másrészt pedig az is érdekes volt, hogy a méreteihez képest elég könnyen adta meg magát a hal. A mérlegeléskor derült ki, hogy ez az eddig fogott legnagyobb süllõ: súlya 14 kiló 65 deka volt, hossza 117 cm, a legnagyobb kerülete 62 centi. Amikor felboncoltuk, a gyomrában egy 25 centis és egy 15 centis dévérkeszeget találtunk.
- Több nagy süllõt fogtam már, igaz vékonyabb szereléssel, 8-9 kiló körülieket. Igazából harcsázni szeretek, bár túl nagyot még nem fogtam, úgy 8-10 kiló közöttieket viszont nagy számmal. A legnagyobb harcsám 18 kiló, ezt viszont domolykózás közben sikerült elkapnom, villantóval."
Óriási szerencse ilyen gyönyörû süllõt fogni, hiszen ebbõl a méretbõl nem úszkál sok a vizekben. Úgy látszik, a Rába kiváló süllõs víz is!



HARCSA


Pásztor Ferenc vajszlói horgász április 30-án a Mailáth-pusztai horgásztavon furcsa körülmények között fogott 46,80 kg-os (180/75 cm) harcsát. A nádfal elõtti részen rendszeresen pontyra etetett. Aznap nem kapott a ponty, ezért gondolt egyet, és a kukoricát két szál piócára cserélte. Húsz perc múlva az úszó megindult, és a nádfal alá jó 2 m-re beugrott. Ekkor húzd meg-ereszd meg játék kezdõdött, és alig 3 perc múlva a hal a nyílt víz felé iramodott. A zsinór 24-es fonott volt, és kb. 75 percig tartott az erõfelmérés. Végül a horgász bírta jobban, és vágóhoroggal a csónakba emelte a kimerült halat.



AMUR


Baranyai Lõrinc dorogi horgász a helyi Palatinuszi tavon augusztus 16-án fogta az idei listavezetõ amurt, ami 28,20 kg (120/80 cm) volt. Stégje a tavon hét méteres vízen áll, és elõtte rendszeresen etetett, fogott is számos szép amurt és pontyot. Aznap is 0,30-as zsinórjára gyöngykukoricát tûzött, és várt a kapásra. Fél tizenkettõkor bekövetkezett a nagy esemény. Bevágás után a hal nem vette jó néven a szájába akasztott horgot. Másfél óráig fárasztották egymást hal és horgász, persze végül megint az erõszakosabb gyõzött, és szégyenszemre két vágóhorgot is beakasztottak az alélt halba. Ezt a szégyent a hal csak estig tudta elviselni, amikor kipipálta utolsó földi buborékját.



CSUKA


Bohár László babócsai horgász május 19-én a háromfai víztározón 11,80 kg-os (98/58 cm) csukától szabadította meg a békés halakat. 0,50-es (!) zsinórjára a hármas horogra vörösszárnyú keszeg csalit tûzött. Úgy látszik, a vörösszárnyú jól kínálgatta magát, mert este háromnegyed tizenegykor bekapta ez a nagy csuka. Ezen az erõs zsinóron nem sok esélye volt a túlélésre, 5 perc alatt már ki is emelték lételemébõl.



AFRIKAI HARCSA


Gazsi István jászberényi horgász augusztus 10-én a jászteleki Eldorádó horgásztavon 6,50 kg-os (78/46 cm) afrikai harcsát fogott. Este fél hétkor dobta be 0,30-as zsinórján a pontyozásra használt pálinkás kukoricát, és mit ad Isten, nem arra járt egy vegetáriánus afrikai harcsa? Ha már így alakult a dolog, nem volt mit tenni, mint beakasztani a szájába a pontyozó horgot, és hamarosan kivonni a forgalomból ezt az elfajzott halat. Ennyi.



Tvordy György