CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szinte hihetetlen

2001. április 19., csütörtök 14:10


Az ex-elnök Japánban bohóckodott

Clinton turbánban

Clinton turbánban

Bill Clinton ex-elnök Japánban tett látogatást a közelmúltban, többek között Gujaratban, ahol januárban a szörnyû földrengés volt. Yoshiro Mori Japán miniszterelnök is fogadta, aki a múlt héten jelentette be visszavonulását. Mindketten furcsán néznek ki a tradicionális turbánokban.

Mariette Bosch-t (50 éves) kötél általi halálra ítélték Gaborone-ban, Botswana-ban, miután 1996-ban legjobb barátnõjét megölte, és az így megözvegyült férjhez ment feleségül. A kegyelmi kérvényét februárban elutasították. Ezzel õ lett az elsõ fehér személy, akit Botswana-ban kivégeztek.

Strassbourgban az Európa Parlament úgy szavazott, hogy betiltja 2005-ig az összes állati kísérletek eredményeképpen készített kozmetikumot.

Az Orosz Tengerészeti Hivatal cáfolta azokat a híreket, hogy az elsüllyedt Kurszk fedélzetén nukleáris fegyverek lettek volna.

A zimbabwei parlament felruházta Robert Mugabe elnököt azzal a hatalommal, hogy a független rádióadók engedélyeit vonja vissza.

A vietnami Ea Karban a diákok és tanárok százai betegedtek meg, miután egyes általános iskolákat mérgezõ anyagokkal támadtak meg ismeretlenek.

A Fülöp-szigeteki Joloban a mohamedán felkelõk azzal fenyegetõznek, hogy megölik az egyik túszukat, miután Gloria Arroyo elnök asszony be akarja vetni a hadsereget a lázadók ellen.

Chile formailag is eltörölte a halálbüntetést, mivel az utolsó kivégzésre 16 évvel ezelõtt került sor.

Angliában a Bohóc Szakszervezet biztatja tagjait, hogy kössenek biztosítást arra az esetre, ha az emberek nem találják bohóckodásukat mulattatónak. Amerikában ugyanis több szülõ indított pert a bohócok ellen, mert gyermekük lenyelte azt a kis felfújt állatot, amit a bohócok adtak nekik.

Írországban a szakszervezet sztrájkra hívja tagjait, miután a Guinness sörgyár be akarja zárni az egyik csomagoló részlegét. A Guinness naponta 5700 hektolitert állít elõ híres barna sörébõl.

Törökországban a februári líra-leértékelés óta a cipõ-készítõ iparban 75%-os (mintegy 300 ezer dolgozó) leépítés volt.

Amikor egy befektetési bank kiadja a jelszót a takarékosságra, az nem jelent egyebet, mint pl. a Credit Suisse First Boston bankban a személyzet nem költhet többet évforduló ünneplési vacsorákra 10 000 dollárnál, vagy amint a Goldman Sachs banknál tették, csökkentették az ingyenes gyümölcs fogyasztást, az elsõ osztályon való utazást és a taxival való hazajárást.

A TIME magazin 2001. április 16-i száma alapján.



Tvordy György <gytvordy@sopron.hu>