CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2001. április 20., péntek 22:12


Pincesor az Apácakertben

Pincesor az Apácakertben

A többi magyarországi borvidéken honos gyakorlattal ellentétben, Sopronban a gazdapolgárok nem a szőlőskertjükben építették meg egykoron pincéiket, hanem a városban, lakhelyükhöz közel, vagy éppen házaikban.

Ennélfogva nem is alakulhatott ki az a kültéri pincekultúra, ami sajátos arculatot kölcsönöz például Egernek, Badacsonynak, a villányi borvidéknek. A soproniak és a Sopronba látogatók viszont gyakran hiányolják a várost övező szőlőskertek sajátos hangulati elemét, a pincesort. E hiány pótlására az önkormányzat mezőgazdasági albizottság támogatja azt az ötletet, hogy a Lehár Ferenc utca végén található, Apácakertnek nevezett terület domboldalába termelői-bemutató pincesor létesüljön. Az Apácakert nem véletlenül kapta nevét: a háború előtt itt műveltek földet, termesztettek szőlőt a kedvesnővérek.

A soproni Apácakertben létesítendő pincesorral kapcsolatban az önkormányzat mezőgazdasági albizottságának titkára, Keglovich István elmondta: a közgyűlés időközben jóváhagyta az Apácakert részletes szabályozási tervét. Ennek megfelelően mintegy háromszáz családi házas építkezés kezdődhet el a közeljövőben. A lakópark zöldövezeti részének domboldala viszont – idegenforgalmi, turisztikai látványosságként – soproni pincesorként hasznosul. Az előzetes számítások szerint húsz pince kialakítására van hely, de az esetleges bővítés lehetőségeit is szem előtt tartják az ötletgazdák.

Az önkormányzat magántőke bevonásával szeretné megvalósítani a pincesort. A projekt kidolgozása folyamatban van: rögzítik a lehetséges pincehelyiségek nagyságát, egyéb más paramétereit. Szerencsés lenne az is, ha a leendő pincetulajdonos borosgazdák, őstermelők összefogása révén egy időben épülhetne meg a sor. A helyelosztás módszereiről és egyéb részletekről a mezőgazdasági albizottság készít javaslatot, amely nem zárja ki a pályáztatás lehetőségét sem. Keglovich István aláhúzta: mivel idegenforgalmi, turisztikai jellegű beruházásról van szó, adottak a lehetőségek, hogy különféle pénzügyi alapokra is pályázzanak.

Az önkormányzat célja egyértelmű: ami Egernek a Szépasszony völgye, az Sopronnak legyen az Apácakert. Vajon miként fogadták az apácakertes kezdeményezés hírét az érintettek, a borosgazdák?

Bruckner Nándor alapvetően jónak tartja az ötletet, még akkor is, ha az különösebben nem hozza lázba. A hosszú évtizedek alatt ugyanis módjában állt kialakítani pincéinek sorát. Ettől függetlenül könnyen meglehet,hogy a borászattal foglalkozó gyermekei kapva kapnak az alkalmon, s élnek a pincesor nyújtotta idegenforgalmi, turisztikai lehetőséggel.

Balika László érzelmileg közelítette meg a kérdést. "Feleségem az Apácakert közelében nőtt fel, így nekem is kedves a környék – mondta. - Ha úgy adódik, örömmel veszünk részt a pincesor megvalósításában. Az a terület amúgy is fejlődés előtt áll, s valóban üde színfoltot jelenthet a termelői-bemutató pincesor."

Gosztonyi M. (Kisalföld)