CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Nyugati Kapu

2001. április 25., szerda 12:35


Stumpf István előadása Sopronban

Az információs társadalom hajnalán

Az információs társadalom hajnalán
Stumpf István előadása Sopronban

Miként tudják a nemzeti kormányok a multinacionális vállalatokkal szemben szuverenitásukat megőrizni, illetve milyen módon lehet a felnövekvő generációkat a hagyományos emberi értékek elsikkadása ellen megóvni az informatika egyre nagyobb térnyerésével szemben? Ezeket a kérdéseket vetette fel Stumpf István a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter Soproni Fidesz Szalon rendezvényén, a hűség városában. Az információs társadalom hajnalán című előadásában, a politikus felhívta a figyelmet azokra a súlyos kihívásokra, amelyekkel az információs áramlásának napjainkban elért mértékével, a magyar társadalom kénytelen szembenézni. Az információ válik a jövőben a társadalom legfontosabb erőforrásává: az információval való bánásmód a gyors feldolgozási képesség és az információ célzott használata jelenti majd a társadalmi érvényesülés alapját. Ez azt jelenti, hogy nem pusztán egy új technológia használatát kell elsajátítanunk, hanem az egész gondolkodásmódunkat is meg kell változtatnunk.
A miniszter elmondta, a kormány legfontosabb célja, hogy elkerüljük az információs szakadék kialakulását a társadalomban. Ez úgy küszöbölhető ki, ha a társadalom legszélesebb rétegei minél gyorsabban képesek lesznek hozzáférni az új technológiák – így az internet és a telekommunikációs eszközök – nyújtotta előnyökhöz. Sürgősen versenyhelyzetet kell teremteni a szférában – hangoztatta Stumpf István – amit az egységes hírközlési törvény is megcéloz, mindamellett, hogy az internet hozzáférést mindenki számára lehetővé kívánja tenni. Elfogadhatatlannak nevezte Stumpf István, hogy hazánk-ban a legmagasabbak a telefon díjak Európa-szerte, mint az elmondta, a kormány rövid időn belül a vezetékes telefon tarifák drasztikus csökkentését szeretné elérni. A számítógépek nagyobb számban történő elterjedéséhez pedig a svéd modell szolgálhat alapul, oly módon, hogy a munkahelyek támogathatnák dolgozóik számítógép vásárlását, amellyel kapcsolatban a kormányzat nincs irigylésre méltó helyzetben, hiszen az informatikai piac is olyan multikkal telített, amelyeknek sok esetben a döntéshozóit nem ismerjük, miközben súlyuknál fogva döntéseikkel elképesztő módon képesek a magyar gazdasági élet befolyásolására. A helyzetet súlyosbítja, hogy a rendkívül gyors iramban fejlődő távközlési és informatikai piacon jelenleg nincs erős bázisú többségi magyar tulajdonban lévő cég.
Az informatika térnyerése forradalom valójában tíz év múlva a tudás szintézise az lesz, hogy az egyén milyen gyorsan és hogyan lesz képes feldolgozni a rendelkezésére álló információt. Mindeközben súlyozottan jelentkezik az a probléma is, hogy a nemzeti és kulturális értékeinket mennyire tudjuk előtérbe helyezni, egyúttal a fiatalok számára vonzóvá tenni az információs társadalomban – fogalmazott a kancellária miniszter.

H.A.