CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Nyugati Kapu

2001. május 03., csütörtök 15:35


Dalos-hegyi kórustalálkozó Sopronban

Tavaszi szél…

Tavaszi szél…
Dalos-hegyi kórustalálkozó Sopronban

… vizet áraszt, virágom, virágom - dalolta pénteken délelõtt a népdalt több száz soproni, környékbeli fiatal a Várisi-erdõ zenepavilonjánál. A szikrázó napsütésben fanfárok köszöntötték mindazokat, akik az 1863-ban megtartott legelsõ magyarországi dalártalálkozóra emlékeztek. Dr. ifj. Arszin Miklós tolmácsolta a hivatali elfoglaltsága miatt távol maradt dr. Szájer József országgyûlési képviselõ, fõvédnök üzenetét, majd dr. Payer Erzsébet alpolgármester szólt a diáksághoz és a kísérõkhöz.

Elgépiesedett világunkban megfeledkeztünk, hátat fordítottunk a természetnek. A jövõ attól is függ, vajon folytatjuk-e a távolodást, vagy harmonikusan élünk csodálatos környezetünkben – mondta a polgármesteri hivatal képviselõje. A Pécsváradi Ágnes tanárnõ és Szabó Miklós erdõmérnök-tanár által három évvel ezelõtt felelevenített rendezvény célja a  tradíció életben tartása, valamint a fiatalság és a természet kapcsolatának erõsítése a zenélés, a dalolás öröme által.
A legelsõ nemzetközi soproni dalártalálkozó óta generációk váltották egymást, ám ami a dalban való összefonódást illeti, nemigen történt változás. Az akkori és a mostani fiatalok, óvodások, általános és középiskolások, fõiskolások és egyetemisták mindenkori dalártalálkozója, a dalok a természetrõl, az érzésekrõl, a széprõl zengnek. Az ének minden ember számára egyértelmû és csodálatos. A Dalos-hegyi kórustalálkozó egyebek mellett arra is jó alkalom, hogy a város apraja-nagyja, helybeliek és környékbeliek, sõt – mint ezúttal – budapesti diákok és tanáraik egymással a természet lágy ölén, a dalban egyesülve ismerkedjenek, építsék a jövõt.
Pécsváradi Ágnes mesélt a valamikori gazdapolgárok dalkörérõl, a soproni Dalfüzérrõl, a helyi férfikarról, a velük együtt éneklõ Harkai Dalegyletrõl,  továbbá, hogy miért fontos neki az énektanárnak, Szabó Miklós erdõmérnök-tanárnak, az azóta õket mindenben támogató Hárs Olivérnek és a fiatalságnak a Dalos-hegyi kórustalálkozó felelevenítése. Emlékfát ültettek, majd a kórusok képviselõi koszorút, virágot helyeztek el a Dalos-kõ talapzatán.
Az énekkarok bemutatkoztak, majd erdészhallgatók vezetésével barangoltak, ismerkedtek az Alpok legkeletibb nyúlványának természeti kincseivel. A Dalos-hegyi emlékhangversenyt és az Éneklõ Ifjúság Országos Konferencia nyitókoncertjét a volt Megyeháza dísztermében tartották. A dalártalálkozó toronyzenével ért véget.

T. M.