CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2001. május 04., péntek 16:48


Tisztújító Közgyűlés Kiskőrösön

Tisztújító Közgyűlés Kiskőrösön

Április 27-én pénteken tartotta évi rendes, tisztújító közgyűlését a Magyar Szőlő és Borvárosok Egyesülete. A közgyűlés helyszíne Kiskőrös városa volt, amely a Kunsági borvidék központja. A magyar szőlőültetvények 30-32%-a ezen a földrajzi területen található, így az itt folyó szőlőtermesztés és borgazdálkodás stratégiailag fontos kérdés a magyar borgazdaság számára.

A fentieket figyelembe véve, valamint az itt gazdálkodó, tisztességes piaci magatartást tanúsító családi gazdaságok és vállalkozások jó hírének erősítése érdekében döntött úgy a 18 várost összefogó egyesület, hogy itt tartja meg az év első közgyűlését.
A tanácskozáson 15 város képviseltette magát, 33 résztvevővel polgármesteri, alpolgármesteri és szakértői szinteken.

Barkóczi Ferenc, Kiskőrös polgármesterének köszöntő szavai után Dr. Gimesi Szabolcs, az egyesület elnöke tartotta meg beszámolóját a 2000. év programjairól, gazdálkodásáról. A beszámoló üzenete, hogy a szervezet gazdálkodása stabil, a tagdíj-befizetéseknek mindenki maradéktalanul eleget tesz, és az egyes városok aktivitása a közös munkában megfelelő.

A közelmúltban magyar és angol nyelven is megjelent színes, a 18 borvárost bemutató és egyben térképet is tartalmazó kiadvány, amely az interneten is szerepel „www.sopron.hu/borvarosok/” és az elmúlt évi pályázati alap, mely 4 város között került felosztásra (Tokaj, Csongrád, Pécs, Sopron), mutatja, hogy az 1998-ban bejegyzett egyesület milyen célokra használja forrásait.

A beszámoló egyhangú elfogadása után történt tisztújítás eredményeként a közgyűlés bizalmat szavazott a jelenlegi elnökségnek és ellenőrző bizottságnak.

Elnök: Dr. Gimesi Szabolcs, Sopron polgármestere

Elnökség:
Szabó Gyula, Gyöngyös polgármestere
Kerényi János, Pécs alpolgármestere

Ellenőrző bizottság:

Májer János, Tokaj polgármestere
Barkóczi Ferenc, Kiskőrös polgármestere
Kálóczy Kálmán, Badacsonytomaj polgármestere

Ezt követően a képviselők részletesen foglalkoztak a 2001. évi programokkal. Arra késztették az elnökséget, hogy pályázati és egyéb források megszerzésére dinamikusabban törekedjen a jövőben, kössön együttműködési megállapodást a Magyar Borok Háza Kft-vel, valamint a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával.

A jövőbeni rendezvényekre érkezett javaslatok közül a „Borvárosok bora” borversenyt, valamint az októberben Szekszárdon megrendezendő következő közgyűlést említjük, mindamellett a képviselők fontosnak tartják, hogy az egyes tagvárosok saját rendezvényein is megjelenjen a Magyar Szőlő és Borvárosok Egyesülete.

Az egyesület egyhangúlag megbízta az elnökséget, hogy az idei költségvetésből is különítsen el 600.000.- Ft pályázati alapot. A pályázat kiírására május első hetében kerül sor.
A jelenlévők határozatot hoztak arról, hogy felveszik a kapcsolatot a nemzetközi szőlő és borvárosokat tömörítő RECEVIN-nel egy lehetséges magyarországi képviselet kialakításának ügyében.
A hivatalos program után a kiskőrösi borgazdaság képviselői mutatkoztak be. Telephely látogatások, a borvidékre jellemző folyó és palackozott borok bemutatása és egy exkluzív keretek között egy bormúzeumban megrendezett alföldi vacsora várt a résztvevőkre.

Ezek után a szakmai program értékelésekor kitűnt, hogy egyre elfogadottabbá válnak belföldön és a környező országokban az alföldi borok, melyek bemutatása során elmondták a termelők, hogy a jövőben a keresettebb vörösborok termelésére, az Alföldre látogató külföldi turisták igényeinek kiszolgálására és Kiskőrös és környéke jó hírének visszaállítására kívánnak törekedni.

Keglovich István

titkár