CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2000. november 27., hétfő 00:00


Jövőre 4.7 milliárddal több jut határvédelemre

Interjú Pintér Sándorral

Bővül a soproni határátkelő

Jövőre 4.7 milliárd forinttal több jut határvédelemre

A Megyei Jogú Városok Szövetségének tízéves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségre Sopronba látogatott Pintér Sándor belügyminiszter. A hivatalos programot követően a belügyi tárca vezetőjét, a megyei jogú városokról a migrációról és a soproni határátkelőről kérdeztük.

- Miben látja Ön Sopron megyei jogú városi rangjának súlyát?
- Többlet feladatai vannak, mind a polgárok, mind a környezet tekintetében. Sopron teljesíti kötelezettségeit, hiszen fejlődik a gazdaság, aminek egyenes folyománya a munkahely teremtődés. A város továbbá jelentős kultúrális élettel bír, amely egy megyei jogú város esetében szintén kötelezettség. Sopron iskola város is, ami a fiatalok számára is vonzóvá teszi. Mindez - azt gondolom - egy kivételezett életminőséget jelent a soproniaknak, és a város környezetében élőknek egyaránt.

- Ennek is köszönhető, hogy részt vett az ünnepen?
- A felügyeletem alatt álló tárca munkájához tartozik az önkormányzatokkal való kapcsolattartás, és működésük ellenőrzése. Így a legtöbb kapcsolata a Belügyminisztériumnak van az önkormányzatokkal, amely viszony hol pénzről, hol valami másról szól. Kötelességemnek éreztem, hogy itt legyek.

- Elkanyarodva az ünneptől, Sopron határőrváros, miközben az ország migrációs tranzitországból, célországgá vált. Milyen lépéseket fontolgat a minisztérium a probléma kezelésére?
- Jövőre a határőrizet a minisztériumon belül, 4.7 milliárd forint átlagon felüli támogatást kap, ami már benne van a következő évi költségvetésben. Ezt a pénzt teljes egészében a határőrség használja fel. Elsődlegesen ebből a forrásból kívánjuk megerősíteni a határátkelőhelyek technikai felszereltségét. Ezen túlmenően a zöldhatár védelmének fokozására is kívánunk fordítani az összegből. Itt a komoly technikai fejlesztéseken túl - amelyek már zajlanak - feladatunk a személyi állomány megerősítése is. Ez utóbbi esetben fő célunk, hogy az iskolázottság minőségén változtassunk, illetve a létszámot 2001-ben ezer fővel emeljük, és újabb ezer fős állomány emelkedést tervezünk 2002-ben is. Ezt a bővítést a parlament döntése is indokolja, hiszen a törvényhozás tizennégyezer főben határozta meg a határőrség létszámát, amely kívánalomnak a határőrség még nem tudott ezidáig megfelelni. Megjegyzem a tervezett létszámnövekedéssel sem érjük el az országgyűlés által támasztott követelményt csupán közelítünk ahhoz, úgy tervezzük 2002-ben tizenkétezren teljesítenek szolgálatot a határőrizeti szerveknél. Továbbá az idegenrendészeti törvény megfelelő módosításával is szeretnénk gátat szabni a migrációs probléma fokozódásának. Ez elsősorban az ügyintézés időtartamára vonatkozna, gyorsítandó a nemkívánatos személyek mihamarabbi eltávolítását az országból.

- Említette a határátkelő helyek fejlesztését, a soproni állomás esetében várható valami változás?
- Várhatóan már decemberben, mostoha időjárás esetén csak tavasszal megkezdődik a soproni határátkelő kibővítése. A határállomáson lévő dombot kell megkurtítani, mert hiába van elég átkelő poszt, ha azokat nem lehet kihasználni, mivel a domb beszűkíti az utat. Erre vonatkozóan van egy megállapodásunk az osztrák belügyminiszterrel, hiszen a határátkelőkkel kapcsolatos változások tekintetében a két adott országnak konszenzusra kell jutnia. Az út bővítése okozhat átmeneti kellemetlenségeket, ám reményeink szerint a forgalmat nem zavarják jelentősen a munkálatok.

Farkas Ciprián