CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Sportcentrum

2001. május 08., kedd 15:52


Fejlődik a soproni vívóélet

Sikeres szereplés a veszprémi Vidékbajnokságon

SIKERES SZEREPLÉS A VESZPRÉMI VIDÉKBAJNOKSÁGON

A Soproni Líceumi Vívóegylet versenyzői a korábbi évek vívósikereit is felülmúlták az elmúlt hétvégén (május 4-6.) a veszprémi Felnőtt-Újonc Országos Vidékbajnokságon. Haragovics Richárd a győzelmet parádés vívással, magabiztosan szerezte meg, míg Balázsfi Enikő nem mindennapi izgalmak után állhatott a dobogó legtetejére.

Az első nap az Újonc Leány Kard versenyszámmal indult. A legjobb nyolc közé négy soproni is beverekedte magát, és a legkiélezettebb csata az első helyért alakult ki. A körvívás után Balázsfi Enikő és a veszprémi versenyző "holtversenyben" állt egymással, s Enikő egyetlen vereségét éppen ellene "gyűjtötte" be. Az újravívás Enikőnek kedvezett, és 4-4-es állásnál egy leszakítás utáni átvett támadással "bevitte" a sorsdöntő utolsó találatot. Az összesített eredmények alapján a csapat első hely is Sopronba került.

Végeredmény (soproni versenyzők): Újonc Leány Kard

1. Balázsfi Enikő

3. Németh Dóra

5. Homor Marietta

7. Marton Tamara

A Felnőtt Férfi Kard előzetesen nem sejtette, hogy érmes helyezés várható. A verseny előtt Magas Ádám edző ugyanígy latolgatta az esélyeket:

- Elégedett lennék egy 8-as döntőbeli helyezéssel - kezdte mondandóját. - Mellette mindenképpen várom, hogy egy versenyzőnk a döntő előtti fordulóban fog kiesni. Jelenleg többre nem képesek a fiúk, de hozzá kell tennem, hogy a vívásban bármi előfordulhat, és szerencsés esetben jobban, ill. rosszabbul is alakulhatnak a dolgok.

Aztán jött a "hidegzuhany", s az első fordulóban Nagy László kivételével kiesett minden kardozónk. Egyetlen gyógyír a sebekre, hogy Laci veretlenül teljesítette az első fordulót. A rossz kezdés ellenére az egyetlen állva maradt versenyzőnk pazar vívással folytatta a küzdelmeket és végül veretlenül került a nyolcas döntőbe. A döntőbeli körvívás viszont váratlan sikert hozott. Nagy László a harmadik helyen végzett, s a "körbeverés" után akár jobb eredmény is születhetett volna, hiszen a soproni fiú az ezüstérmest is legyőzte. Bolodár Zoltán edző a következőképpen értékelt:

- Váratlanul jól sikerült a vége, annak ellenére, hogy az elején egy kicsit szomorú voltam. Ezek a fiúk egyre jobbak az országos versenyeken, és ez a siker is mutatja, hogy a sok és jó munka meghozza az eredményt. Néhány év múlva talán már nem éri meg a vidéki egyesületeknek, hogy fővárosi vívókat igazoljanak azért, hogy eredményt érjenek el a felnőttek között. Ezzel ugyan nem akarok megbántani senkit, de hogyan várják azt, hogy felnőtt országos versenyeken sikerek szülessenek, ha a vidéki egyesületek nem a saját nevelésű versenyzőikkel indulnak a megmérettetéseken.

Végeredmény: Felnőtt Férfi Kard

1. Nádudvari Krisztián Veszprémi VDDSE

2. Gémesi György GEAC

3. Nagy László Soproni LVE

A vasárnapi kezdet volt a legnyugodtabb, mivel Haragovics Richárd sikere biztosnak látszott. A verseny igazolta a várakozást, s a kilences döntő szinte soproni háziversenyt eredményezett. Ki kell emelni azt is, hogy a legnépesebb tábor a soproni volt, hiszen 11 versenyzőt indítottak az újonc kardversenyen. A soproni fiúk erősségét mutatja, hogy ebben a korosztályban az Országos Csapatbajnokságon is jó esélyük van az aranyéremre (május 19-20). A küzdelmek az elvárások szerint alakultak, s a döntőbeli körvívás vége előtt két fordulóval már eldőlt, hogy Haragovics Richárd fölényesen nyeri a Vidékbajnoki címet.

Végeredmény (a soproniak helyezéseivel): Újonc Fiú Kard

1.Haragovics Richárd

2.Betuker Péter

5.Balogh Barnabás

7.Pirger Tamás

9.Pogátsa Márton

Ezután szinte természetes, hogy a csapat arany is Sopronba került !

A Felnőtt Női Kard is jól zárult, ugyan érmes reményeink nem voltak, de a siker itt sem maradt el. Salamon Klára és Wagner Laura képviselte az SLVE-t a nyolcas döntőben. Wagner Laura a hetedik, míg Salamon Klára a nyolcadik helyen zárta a versenyt.

-Nagy András-