CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2001. május 08., kedd 23:06


Bolzanoi diákok látogatása Sopronban

Bolzanoi diákok látogatása Sopronban

Május 7-től öt napon át Sopron vendége az olaszországi testvérváros, Bolzano Jozseph von Aufschneiter gimnáziumának tizennyolc diákja. A tizenhárom éves diáklányokat két tanárnő és egy szülő kísérte el a soproni kirándulásra. A lányok egy helytörténeti vetélkedő húsz-harminc résztvevő csapata közül nyerték el a fődíjat, a soproni látogatás lehetőségét.

Május 8-án délelőtt Dr. Gimesi Szabolcs polgármester a Városháza Dísztermében köszöntötte a vendégeket.
Bevezetőjében beszélt Sopron múltjáról, jelenéről és a jövőbeni tervekről, majd a soproni értékeket bemutató albumokkal ajándékozta meg a diákokat és kisérőiket.
Kristine Pieger tanárnő elmondta, hogy Bolzanóban az utóbbi két évben folyik az egyetem építése, amely négy karnak ad otthont, gazdasági, pedagógiai, jogi, nyelvi képzéssel. Építettek egy Joseph Haydnról elnevezett koncerttermet és egy színházat. A dél-tiroli elhelyezkedésből adódóan mind az oktatás, mind a kulturális élet két nyelven - olaszul és németül folyik.
A nap folyamán a diákok a belváros történelmi értékeivel ismerkedtek, délután a város környékével a Károly kilátóval, Brennbergbányával. Május 9-én a Fertő tavon tesznek hajókirándulást, megtekintik a fertőrákosi kőfejtőt, majd a fertődi Esterházy kastélyt, csütörtökön a Széchenyi Gimnáziumban diákokkal találkoznak, és óralátogatáson is részt vesznek.