CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Nyugati Kapu

2001. május 17., csütörtök 09:27


Ötvenhat évvel a háború befejezése után

Belváros boszorkánybombával

Belváros boszorkánybombával
Ötvenhat évvel a háború befejezése után

Teljes bizonyosság nincsen, bárhol és bármikor kifordíthat a földbõl egy gép hasonló bombát. A soproni eset a legkézenfekvõbb és legfrissebb példa arra, hogy a munka a megtalálás pillanatától kezdve szervezett volt, cselekedett a védelmi bizottság, döntött, kitelepítettek tizennégyezer embert – mindenki fegyelmezett volt –, a bombát elszállították, felrobbantották. A lapok hangzatos címeket adtak a tudósításoknak, a soproniak természetesen megkülönböztetett érdeklõdéssel, igen érzékenyen reagálva kísérték a fejleményeket.

A lábát nézze, uram, ne az eget! – mordul rám május tizedikén délután a cigarettás ember, akinek a cipõjére lépek. Jóval magasabb nálam, vállai szélesek, a keze lapát. Nem fenyegetõen mondja, amit mond, de igaza van, mit néz az ember a tetõk fölött – talán a galambokat(?) –, mit lesi az eget, onnét már régen lehullott az a bomba.
Ki tudja, hol és hány lapul még? Azt csak a magas ég tudja.
Föl sem tûnt, ahogy kezdõdött. Biztos nem most, amikor a mellettem álló nõ boszorkánybombát említ, kéri az istent,  ezerfelé ne röpüljön a lövedék, csak sikerüljön szétszedni.
– Boszorkánybomba?
– Az lehet. Olyan, ami összekuszálhatja a házakat, az emberek haját, és néhányan  mernek csak hozzányúlni. A többség óvakodik közel menni hozzá.
Nem is mehet. Nyomasztó érzés a háború befejezése után ötvenhat esztendõvel bombát látni, de ez is Európa, ilyenkor senki sem gondol arra, hogy a földrész története mennyire eltérõ filozófiákra épült. Most mi lesz? Hírek röpködnek, a munkagépes azt hitte, kõ, majdnem széttörte a gyõzelem napja elõtt; az egész városból kitelepítik az embereket.
Egyre többen hagyják el a tiltott zónát – ez a Szent Mihály-temetõt, a Lenck-háztól a Várkerületet,  a Kõmûves, a Bünker  és a Giczy közt, a Végfordulat, Ókai, Balfi, Árpád, Csarnok, Dózsa, a Selmeci utca meg a Koronázó-domb területét jelenti –, mindenki feszült, a zónán kívüliek viszont élik a maguk megszokott életet, bár egyre több helyen tárgyalják a történteket. Vannak olyanok, akik nem akarnak tudomást venni a dolgokról, mennének oda, ahova nem lehet, ahol már bezárt üzletek, hivatalok vannak, lezárt utak, elzárt közmûvek, kitárt ablakok.
Nézem az utcát. Kísérteties a csend.
A zónán kívül zsúfolt teraszok, aggodalmas várakozás. Mindenki, vagy majdnem mindenki tudja, mi történt. De azt is, hogy mi történhet.
Démi Józseffel gyalogolunk a Szent István parkban. A Panoráma Rádió munkatársa közéleti szereplõ, neki is fontos szerep jut, sok helyrõl bejelentkezik, hogy elmondja a legfrissebb információkat, helyzetjelentést adjon.
– Mire gondolsz?
– Néha arra, milyen lehetett a tiszai árvíznél, milyen szörnyû egy háború, mi járhat az emberek fejében, hogyan élik meg mindezt az idõsebbek, hogyan a fiatalok. A külföldiek megértik a helyzetet. Sokan a helybéliek közül nem.
Megyünk a parkban, az úton, amely nem sáros, mert régen esett az esõ. Tudott dolgozni a Hotel Sopron melletti építési területen Ódor Sándor is, aki a markoló nyergében ült, amikor a gép kifordította a földbõl a második világháborús szovjet bombát.
Világos, hogy fölgyorsulnak az események.
– A  Panoráma Rádióból értesültem arról, hogy mi történt. Elsõ hallásra hinni sem akartam a dolgot, aztán a feleségemmel és a lányommal együtt jöttünk a parkba – akkor már hatósági ember õrizte a házat –, az ajtót bezártuk, az ablakokat kinyitottuk, a védelmi bizottság felhívása szerint – mutat a tiltott zóna felé Könczöl Lajos, akinek kisvendéglõje van a városban.
A rádió ötpercenként ismétli a tennivalókat, a rendõrkocsik hangszóróján keresztül mindenrõl tudnak a  népek.
Tizennégyezer embert érint a kitelepítés.
A várostérképen az elsõ mozdulat ezerkétszáz méter sugarú kört metsz ki. Azután döntenek a szakemberek, a kör hatszáz méter sugarú lesz. A helyi védelmi bizottság élén a polgármester, dr. Gimesi Szabolcs.
– Fölborulhat minden, hibát nem lehet elkövetni, fel kell készülni a legrosszabbra is – mondja.
Támadhat mindenkinek aggodalma.
Mindenesetre, ha az ember az utcán forog, kap valami ízelítõt, ami réges-régi évekbõl való, szomorú hangulatot idéz a tiltott zóna, ijesztõen néma, akár egy puskacsõ, bármily hihetetlen is, de így van.
 – A bátyám hívott, a vendéglátóiparban dolgozom, a Fõ téren, zártuk az üzletet, rohantam haza, igyekeztünk ki a lakásból, aggódtunk: mi lesz az emberekkel, a belvárossal – mondja Magyar Péter. Hozzáteszi: – A tûzszerészeink kiválóak, reméljük, semmi baj nem lesz, hamar hatástalanítják a bombát, mehetünk haza.
Molnár Sándor mérnök-ezredes, a tûzszerész és aknakutató zászlóalj parancsnoka ekkora méretû robbanólövedékkel még nem találkozott. A Petõfi hídnál volt hasonló, régen. Ez itt féltonnás, FAB 500-as, két gyújtószerkezettel.
Igazi boszorkánybomba, de ezúttal a varázserõnek elsõdlegesen a tûzszerészek a birtokosai.
Egy középkorú férfi nem túl meggyõzõen bizonygatja, az egész csak kitaláció, sehol semmi bomba, káposztáshordóba való nehezék az. A mondatot, mint figyelmes ember, a férfi italos szemeihez mérem.  Horváth Ilona testvérével, férjével és kisgyerekével négy óra elõtt pár perccel lép ki a Sas téri házból, mennek az Erzsébet kertbe, táskájukban a legszükségesebb holmikkal. Budai Jolán aggodalmaskodik, nem emlékszik rá, kinyitotta-e az ablakot.
– Kinyitottam? Nem nyitottam?
Pratser József, a Raabergast igazgatója:
– Rögtönzött kirándulást szerveztünk Nagycenkre és a Fertõ tó partjára a Sopron Hotel lakóinak, köztük azoknak az üzletembereknek, akik a Top 100  konferenciájára érkeztek Sopronba. A vendégek fegyelmezettek voltak.
Négy óra elõtt az utolsó autóbusz elindul a Várkerületrõl, viszi a lakókat. Fogalmuk sincs róla, hogyan végzõdhet a dolog. Az ilyesmi nem tartozik az élet örömei közé. A galambok is érezhetnek valamit, mert elkerülik a zónát. Kérdem valakitõl, hogy mi lesz itt, ha nem sikerül hatástalanítani a bombát.
Legyint.
Talán éppen akkor – 17 óra húsz perckor –, amikor Pozsár János zászlós túl van már a  gyújtószerkezetek megsemmisítésén. De ez a varázslás – itt és most – egy veszélyes feladat végrehajtása.
 Az ilyen munka végzésére nem mindenki alkalmas, mert ez a hivatás veszélyes, aki azonban bátor, az szembe mer nézni a veszéllyel, vállalkozik a munkára, magát semmi titokzatossággal nem veszi körül, titkos erõkkel sincs kapcsolata.
A futó tekintet is megállapíthatja, hogy fél hat elõtt néhány perccel megváltozik a város, ezt úgy tessék érteni, hogy nincs már elfoglalva a világháborúból itt maradt boszorkánybombával.
Rövid utam van, megtehetném gyalog a szerkesztõségig, de elvisznek kocsival. A Panoráma Rádióban éppen a jó hírt olvassák be.

Horváth Zsolt
Hajdú László és Németh Béla felvételei