CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Sziget

2001. május 17., csütörtök 22:35


Sztárok a szigeten...

Sztárok a szigeten!



A mai napon végre szem- és fültanúi lehettünk a várva várt Sziget sajtótájékoztatónak. A Sziget Cafe-ban szervezett rendezvényen kiderült, hogy igazak a diaksziget.com-on felelhetõ információk, már ami a fellépõket illeti.
Néhány név az eddig visszaigazolt zenekarok közül: HIM, Morcheeba, Placebo, Faithless, Fun Lovin' Criminals, The King Mambo Curt, Bomfunk MC's... (Egyébként a fellépõk kiválasztásában a neten leadott szavazatoknak igyekeztek megfelelni.)

Az idei fesztivál nagy újdonsága a Metal Hammer Színpad, ahol a klasszikus heavy metaltól a dallamos rockon át a black metalig minden kemény stílus képviseli magát: legendás hazai együttesek (Beatrice, Ossian, Lord, Pokolgép), külföldi fellépõk, mint pl. a Hammerfall, Overkill és a Nightwish.

Tavaly kicsit szûkösnek bizonyult a Sziget, ezért idén nagyobb sátrakat hozatnak, valamint a Nagyszínpad (és emiatt természetesen az összes színpad és sátor) más helyre kerül, így a nézõtér jelentõsebb, nagyobb és rendezettebb lesz. A szervezõk kétszer annyit költenek a kényelmes, kulturált és biztonságos szórakozás feltételeinek megteremtésére. Kivilágítják az erdei utakat, növelik a zuhanykonténerek és a WC-k számát, s a mozgássérültek számára is megteremtik a megfelelõ higiéniás lehetõségeket.

Ismét lesz világzenei színpad, olyan nagy nevekkel, mint a francia Khaled, a kolumbiai Toto La Momposina, a finn Varttina, a mali Habib Koite. A techno és a house õrültjei a New York Party Arénában tombolhatják ki magukat... Sétálhatunk majd a Civil szervezetek utcájában, ami már önálló városrésszé nõtte ki magát. Ehetünk pöttyös túró rudit, internetezhetünk, nézhetünk filmet a szabadtéri moziban.

A zene mellett a kulturális programokra is nagy hangsúlyt fektetnek a rendezõk. Gyermekrendezvényektõl kezdve (gyermektáncház, bûvészbemutatók, kézmûves foglalkozások, bábjátékos találkozók) kiállításokon át irodalmi estig minden lesz. Ráadásul egy igazi õsbemutatót is láthatunk majd: Peter Maxwell Davies: Resurrection címû opreája Magyarországon elõször a Pepsi Sziget Szabadtéri Színház színpadán kerül bemutatásra. Érdekessége még, hogy ebben a kortárs operában, mely zeneileg a rockzene és a klasszikus opera között helyezkedik el, közremûködik Novák Péter és a Kimnowák zenekar.

A fenti csupán csak egy kis ízelítõ a Sziget fantasztikusnak ígérkezõ programjából. A 900 milliós költségvetésûre tervezett rendezvény ismét nem csak a fiataloknak szól. Sõt!

(Már csak két és fél hónap van hátra...)

Bacsi