CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szinte hihetetlen

2001. május 18., péntek 08:37


Még a Királynőnek is vannak kötelességei

A választás bezavart...

A választás bezavart…

A Királynő nem szórakozhat. Az a bejelentés, hogy az angliai általános választások június 7-én lesznek, felborították a Királynő szociális programjának terveit. Az uralkodónak el kell hagynia az egyik szokásos kedves programját, hogy részt vegyen a Királyi Ascot derbin, mivel az új Parlamentet június 20-án kell megnyitnia. A fogadók a Munkáspárt befutására tesznek.

Fókakölykök nagy veszélyben. A szeszélyes időjárás veszélyes helyzetbe hozott több ezer kölyökfókát a Fehér- tengeren levő jégtáblákon. Az orosz tudósok szerint a szokatlanul erős szél által elsodort jégtáblák megakadályoztak mintegy 200 000 kis fókát, hogy szokásos táplálkozási helyükre ússzanak a Barents tengeren. "Nagytömegű éhen pusztulásuk elkerülhetetlen" - mondta az Északi-Sark Kutatási Intézet tudósa, hozzátéve, hogy ha néhány kis fóka életben is marad, nincs pénzük a kimentésükre.

Egy újabb futball-tragédia - eddig a legrosszabb. Tragédia sújtott egy afrikai futball stadiont - egy hónap alatt ez már a negyedik ehhez hasonló eset a kontinensen -, amikor 126 bepánikolt szurkoló halt meg Accrában. A szomorú ghanai elnök, John Kufuor három napos gyászt rendelt el, és nyomozást indított a kontinens legdrámaibb futball-katasztrófája ügyében. A szemtanúk szerint az emberek halálra taposták egymást, mert a mérkőzés vége felé a rendőrök könnygázt használtak a rendbontók ellen. A hazai csapat, a Hearts of Oak éppen vezetést szerzett a nagy rivális, az Asante Kotoko ellen. Az eddigi afrikai legnagyobb futball-tragédiában 52-en vesztették életüket.

A Smart meghódítja Amerikát? A Daimler-Chrysler német-amerikai autógyár azt tervezi, hogy bevezeti Amerikában a 2,5 m hosszú, két üléses Smart nevű gépkocsiját. Az autógyár nagy eladásokban reménykedik, de vajon meg tudják-e győzni a nagy teret és kényelmet kedvelő amerikaiakat?

A Boeing új városba költözik. Az aerospace óriás, a Boeing új helyre költözteti augusztusban a cég központját, mégpedig Chicagóba. Ezt megelőzően 85 évig Seattle-ben tevékenykedtek. A Boeing a szeles várost választotta Denverrel és Dallassal szemben. Néhányan a régi dolgozók közül nem kell, hogy csomagoljanak, mert a társaság felére kívánja csökkenteni alkalmazottai létszámát.

A képek maradtak. A Philips de Pury & Luxembourg aukciós ház, ami a luxuscikkek óriásának, a LVMH-nak fiók-üzlete, úgy találja, hogy a festmények árverezése nehezebb, mint gondolnánk. New York-i új aukciós házuk első árverésén a kikiáltott festmények majdnem egyharmada eladatlan maradt.

A TIME magazin 2001. május 21-i száma alapján



Tvordy György <gytvordy@sopron.hu>