CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2001. május 21., hétfő 15:45


AGROEXPERT növényvédelmi előrejelzés

AGROEXPERT növényvédelmi előrejelzés

2001. május 18.



Az elmúlt hét időjárása kedvezett a szőlő fejlődésének, bár nagyon hiányzik egy-két kiadós eső. A lehullott csapadék elenyésző, általában 1,0 mm alatti, kivétel Harka (1,4 mm) és Hidegség (1,8 mm). Az első védekezések lisztharmat és szőlőmolyok ellen megtörténtek (visszajelzések csak részben érkeztek). Egyetlen mérőállomás környezetében (Fertőszentmiklós) indult peronoszpóra-fertőzés május 16-án, melynek veszélyességét a közeljövő csapadék és hőmérséklet viszonyai döntik el. A szőlőlisztharmat azonban továbbra is magas értékeket mutat valamennyi szenzornál, kiemelt Fertőendréd és Harka (100-as érték). Védekezési javaslatunk a következő:

Továbbra is a lisztharmat és a szőlőmolyok ellen szükséges permetezni az előbbi kezelések hatásidejének lejárta után illetve azoknak a gazdálkodóknak, akik még nem kezdték meg az idei védekezést. Az előzőekben javasolt gombaölőszerek közül válasszanak (kén vagy Karathane, integrált területeken nyári hígítású mészkénlé vagy Saprol). Szőlőmolyok ellen az ún. vedlésgátló rovarölőszerek (Avaunt, Alsysthin, Match, Insegar, Nomolt) még mindig a leghatásosabbak (a kártevő több mint 3 hete rajzik).

Kérjük, hogy az elvégzett kezelésekről tájékoztassák az előrejelző rendszer kezelőjét (Oláh Gábor Fény-Szoft; tel.: 99/326-738)

Sopron, 2001. 05. 18.
 

Hollósy Attila 
Oláh Gábor
Dr. Varga Mária