CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2001. május 23., szerda 18:17


Gyermeknapon Ausztráliába

Sárközy Csabát és tanítványait magyarok "adják kézről kézre"

Gyermeknapon Ausztráliába


Amikor minden város, település a gyermeknap rendezvényeinek, eseményeinek lázában ég, tehát május utolsó vasárnapján, azaz négy nap múlva - három szombathelyi nagy útra indul.
Sárközy Csaba tanár urat nagyon sokan ismerik városunkban. A Savaria Szakközépiskola a munkahelye, ahol május 27-étől július első napjaiig fizetés nélküli szabadságot kapott - lám, ilyen munkahely is van(!) -, hogy Ausztráliába mehessen két remek tanítványával, Németh Veronika népdalénekessel és Pap Tibor fafaragóval, aki a grafikának is értő művelője.
A szombathelyi Kalokagathia Kör motorja, lelke Sárközy Csaba tanár úr. Nyaranta tanítványokkal drótszamárra pattan, s a határon túli magyarok lakta területek valamelyike felé veszi az irányt. Bejárják a vidéket, sorra látogatják a településeket, s rajzokon örökítik meg az ott fellelhető magyar templomokat, házakat.
Az Ausztráliai Magyar Történelmi Társaság tagjai szeretnék közelebbről megismerni a tanár urat és tehetséges diákjait - az országban zajló körút egy-egy állomásán kiállítást is rendeznek a Kalokagathia Kör munkáiból. A legjelentősebb Canberrában lesz, ezt a nagykövet úr, Gyürk András nyitja majd meg. A tanár úr pedig hungarológiai témájú előadásokat fog tartani a legkülönfélébb közönség előtt - cserkészek, egyetemisták stb.
Eredetileg a meghívók állták volna mind az ott-tartózkodás költségeit, mind az utazás terheit, azonban átcsoportosították az összegek egy részét a kárpátaljai árvíztől sújtott lakosság megsegítésére, így az útiköltséget az utazóknak maguknak kellett előteremteniük. A segítők: a Szombathelyi Polgármesteri Hivatal, Nádasd és Szombathely önkormányzata és egykori diáktársak, hajdani tanítványok.
Mindezekről a Vas Népe május 22. keddi számának 7. oldaláról értesülhettek az érdeklődők. Milyen érdekes egybeesés! A VIII. megyenapra, szombatra szerte a világból kétszázan jelezték részvételüket Szombathelyről, Vasból elszármazottak... Ők tehát hazalátogatnak. Másnap pedig Sárközy Csaba és két tanítványa, három honi magyar "világgá indul", hogy Ausztrália-szerte hírét vigye: állnak még Közép-Európa magyar szegletei - lám, grafikákon, metszeteken megörökítve is - a fa is faragtatik még "magyarul", s a nép dala is hallik még magyar ajakról.

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.